Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

«Τα 100 ευρώ που δίνει η Ε.Ε . ανά μετανάστη, γίνονται 1,5»

Σε σκάνδαλο εξελίσσεται η τροφοδοσία των κέντρων κράτησης μεταναστών όπως καταγγέλλουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση για διαπλοκή, ακόμη και με αεροπορικές εταιρείες που κλείνουν εισιτήρια επαναπατρισμού αξίας 2.500 ευρώ!
Με τη λέξη «αθλιότητα» περιέγραψαν την κατάσταση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα και σε άλλες περιοχές της χώρας οι βουλευτές, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οπως επισημαίνουν, όταν επισκέφθηκαν τους κρατουμένους διαπίστωσαν ότι αυτοί δεν είχαν σαπούνι, ρουχισμό και υπόδυση, ενώ τους απαγορεύτηκε το δικαίωμα προαυλισμού. Μετά την εξέγερση στις 12 Αυγούστου στην Αμυγδαλέζα, δεν τους επιτράπηκε άλλη επίσκεψη.
Μόνο το 5% παράνομοι
Τα κέντρα κράτησης ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης «Ξένιος Δίας», με την προσαγωγή περίπου 110.000 μεταναστών. Μόλις 5% των προσαχθέντων δεν διέθεταν νομιμοποιητικά έγγραφα. Σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις, τα κέντρα κράτησης θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά για το μεταναστευτικό ρεύμα: «Η Ελλάδα είναι η πύλη εισόδου της Ευρώπης. Θα εξακολουθήσουν να περνούν κατευθυνόμενοι σε άλλους προορισμούς», επισημαίνει ο Θαν. Κούρκουλας (Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό») και προσθέτει: «Επιπλέον υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις για επαναπατρισμό, που δεν υλοποιούνται. Το σχέδιο της κυβέρνησης κατέρρευσε».
Ο μόνος βουλευτής που επισκέφθηκε πρόσφατα το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα ήταν ο Δημήτρης Τσουκαλάς: «Η εξέγερση ήταν προδιαγεγραμμένη. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν εγκληματίσει. Συλλαμβάνονται επειδή δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα ένσημα. Την περίοδο της κρίσης και οι Ελληνες πλήττονται από τη μαύρη εργασία. Αυτούς η πολιτεία τούς αντιμετωπίζει ως απροσδιόριστη μάζα. Την εξέγερση πυροδότησε η ανακοίνωση ότι θα παραμείνουν 18 μήνες. Και οι ανεξέλεγκτες συνθήκες, για τις οποίες διαμαρτύρονται και οι δεσμοφύλακες. Στην Κόρινθο είδαμε πέτρες μέσα στο φαγητό. Μέσα στα κοντέινερ η θερμοκρασία ξεπερνά τους 50 βαθμούς και δεν τους επιτρέπουν τον προαυλισμό. Μοναδική τους διέξοδος, να εξεγερθούν ή να αυτοκτονήσουν».
Ο νόμος επιτρέπει την απ’ ευθείας ανάθεση σε επιχειρήσεις. Ο Δημ. Τσουκαλάς λέει ότι «οι ίδιοι οι μετανάστες ζητούν να πληρώσουν τα εισιτήρια του επαναπατρισμού τους, τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει για τον επαναπατρισμό τους εισιτήρια αξίας 2.500 ευρώ». Πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτεί τη δημιουργία δομών, αλλά είναι γνωστό ότι τα κονδύλια δεν διατίθενται για το σκοπό αυτό».
« Ή θα αυτοκτονούσαν ή θα εξεγείρονταν», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς για τους μετανάστες, ο μόνος που επισκέφτηκε την Αμυγδαλέζα μετά την εξέγερση στις 12 Αυγούστου.
Για ένα ξυραφάκι που μοιράζονται οχτώ άτομα, ένα σαπούνι το μήνα, για νοσογόνες συνθήκες (σπασμένα τζάμια, κρύο νερό το χειμώνα), καθώς και εμφανή υποστισμό των κρατουμένων, μίλησε η βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή και τόνισε ότι «τους παίρνουν τα κινητά τηλέφωνα, στερώντας τους την επικοινωνία. Οσοι έχουν χρήματα χρησιμοποιούν τηλεκάρτες για την επικοινωνία τους με δικηγόρους. Κι αυτές οι κάρτες εισέρχονται στα στρατόπεδα με απ’ ευθείας ανάθεση».
Δεν δίνουν παραστατικά
Η ίδια επισημαίνει ότι «το υπ. Δημόσιας Τάξης ανέλαβε αρμοδιότητες προνοιακού χαρακτήρα. Για την ένταξη των αιτούντων άσυλο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων δίνει περίπου 44 εκατομμύρια ετησίως και προβάλλει σοβαρές ενστάσεις για τον επαναπατρισμό τους».
«Τα κέντρα βασανιστηρίων πρέπει να κλείσουν», τόνισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσαν: «Ενα χρόνο καταθέτουμε ερωτήσεις για τη λειτουργία τους. Δίχως να παίρνουμε απαντήσεις για τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν μας απαντούν αν απορροφήθηκαν και πού διατέθηκαν. Δεν εμφανίζουν παραστατικά. Πρόκειται για τεράστια ποσά, των οποίων η διάθεση παίρνει διαστάσεις σκανδάλου. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αντιστοιχεί σε 70 έως 100 ευρώ την ημέρα για κάθε μετανάστη. Στα κέντρα κράτησης ξοδεύουν από μισό ευρώ την ημέρα. Με την κατανάλωση ρεύματος μπορεί να φθάνει στο ενάμισι…».
Η επίσημη απάντηση που έλαβαν οι βουλευτές για να επισκεφθούν την Αμυγδαλέζα ήταν αρνητική. «Υπάρχουν γυμνά καλώδια στο έδαφος. Αν τα πατήσετε, θα πάθετε ηλεκτροπληξία», τους είπαν προφορικά.
Η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ επισήμανε ότι «για τη σίτιση κρατουμένων στην Αμυγδαλέζα διατίθενται 5,87 ευρώ την ημέρα, τα οποία εισπράττει μία επιχείρηση σίτισης. Κι όμως, το εβδομαδιαίο μενού προβλέπει: πατάτες, ή μακαρόνια ή ρύζι και μία φορά την εβδομάδα κοτόπουλο ή ψάρι 10 γραμμαρίων. Δεν προβλέπονται γαλακτοκομικά προϊόντα. Τους δίνουν ένα πορτοκάλι την εβδομάδα. Οι κρατούμενοι μάς ζητούν ψωμί». Στην Αμυγδαλέζα κρατήθηκαν 4.000 άτομα. Το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των κρατουμένων κυμαίνεται από 1.500 έως 2.000 άτομα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου