Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Διεθνής σάλος για τη δίκη του Σάββα Μιχαήλ

Διαστάσεις και στο εξωτερικό παίρνει η υπόθεση της δίκης του Σάββα Μιχαήλ, μια δίκη που έχει χαρακτηριστεί ως δίκη κατά του «αντιφασισμού». Ο βρετανικός Guardian φιλοξενεί άρθρο της Μαρίας Μαργαρώνη με τίτλο «Είναι παράλογο να επιτρέπεται στη Χρυσή Αυγή να καταδιώκει έναν πολίτη στα δικαστήρια».
Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται στην μήνυση της Χρυσής Αυγής και την χαρακτηρίζει σαν «την πρώτη δικαστική κίνηση κατά του αντιφασισμού στην Ευρώπη».
Ο Σάββας Μιχαήλ παραχώρησε μάλιστα τηλεφωνική συνέντευξη σήμερα στο Δίκτυο της ΕΡΑ και τη Μαρία Κουτσιμπύρη. Ανέφερε τους λόγους της σημερινής διακοπής της δίκης, αλλά και τη σημασία που αυτή έχει για βασικές συνταγματικές ελευθερίες, όπως η ελευθερία της έκφρασης.

Ο Σάββας Μιχαήλ, εβραίος, γιατρός στο επάγγελμα και τροτσκιστής διανοούμενος με παγκόσμια αναγνώριση εγκαλείται ως εκπρόσωπος του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ) για την έκδοση μιας προκήρυξης, που αναρτήθηκε και στις ιστοσελίδες του indymedia, η οποία κατήγγειλε τη Χρυσή Αυγή για πογκρόμ σε βάρος μεταναστών, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Το κείμενο καλούσε σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 9 Μαΐου του 2009, με αίτημα να κλείσουν τα γραφεία του κόμματος και έκλεινε με το σύνθημα: «οι άνθρωποι δεν ξεχνούν. Κρεμούν τους φασίστες».

Αυτό αποτέλεσε την αφορμή για να κινηθεί εναντίον του η Χρυσή Αυγή μηνύοντας τον για «συκοφαντική δυσφήμιση», «διέγερση σε βιαιοπραγίες και αμοιβαία διχόνοια» και «διατάραξη της κοινής ειρήνης».

Σύμφωνα με το tovima.gr εκ των μηνυτών και μαρτύρων είναι και η κατηγορουμένη για μαχαίρωμα Αφγανών προσφύγων Θέμις Σκορδέλλη, η οποία έχει πάρει πολλές φορές αναβολή στη δίκη της, κάποιες από τις οποίες οφείλονταν στο ότι η υποψήφια της Χρυσής Αυγής δεν μπορούσε να παραστεί λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.

Μαζί του στο εδώλιο κάθεται και ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Σάββας Μουτζούρης ο οποίος μηνύθηκε για τη λειτουργία του ιστότοπου του indymedia σε σέρβερ του Πολυτεχνείου, κατηγορία για την οποία έχει αθωωθεί δύο φορές στο παρελθόν.

Σήμερα κατέθεσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης του κύριου Μουτζούρη ενώ η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη με την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης του Σάββα Μιχαήλ.
Ο ίδιος ο κ. Μιχαήλ σε δηλώσεις του χθες στο tvxs.grέκανε λόγο για χαρακτηριστική περίπτωση συρρίκνωσης της δημοκρατίας και διεμήνυσε ότι: «Ο φασισμός δεν θα περάσει».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου