Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Σόιμπλε: Ξεχάστε τις αποζημιώσεις και εφαρμόστε το Μνημόνιο



Σόιμπλε: Ξεχάστε τις αποζημιώσεις και εφαρμόστε το Μνημόνιο. Την πρώτη επίσημη απάντηση στις αξιώσεις για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα δίνει η Γερμανία μέσω του υπουργού Οικονομικών της. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλεί τους Έλληνες να μην αποπροσανατολίζονται από τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας πως το ζήτημα των αποζημιώσεων «έχει ξεκαθαριστεί από καιρό». «Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων», απάντησε στις δηλώσεις Σόιμπλε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.
 Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε συνέντευξή του στην Neue Osnabruecker Zeitung ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί να μην οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση με όχημα δήθεν νόμιμες αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

«Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες. Πολύ πιο σημαντικό από το οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτήν την πορεία.

Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμo δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται. Σε ότι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό», τονίζει στην εφημερίδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι παραπάνω δηλώσεις αποτελούν την πρώτη αντίδραση της Γερμανίας στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που ανακινήθηκε τελευταία με το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την πρόθεση των ελληνικών αρχών να τις διεκδικήσουν εφόσον υπάρχει νομική βάση.
Απάντηση Αβραμόπουλου

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στα όσα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Σε δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι «το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων».

Αναφέρει επίσης ότι «κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία».

Τέλος προσθέτει ότι η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού».

Σε συνάντησή του την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε την ανάγκη ισχυρής νομικής βάσης για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, συμπληρώνοντας ότι το σχετικό πόρισμα έχει ήδη προωθηθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. «Εφόσον είναι να προχωρήσουμε, θα πρέπει να έχουμε ισχυρή νομική βάση, διότι μία τέτοια κίνηση θα είναι περισσότερο νομική και λιγότερο πολιτική» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η πολιτική βάση είναι δεδομένη, είπε, η κυβέρνηση προώθησε - ως όφειλε - το θέμα και πλέον «περιμένουμε και τη γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους», η οποία όπως εκτίμησε, δεν θα αργήσει, «για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου