Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Επιτέλους ας πληρώσει και κανένας άλλος

Κούρεμα και των καταθέσεων από 100.000 € και πάνω (σε πρώτη φάση) για τις τράπεζες που χρεοκοπούν αποφάσισαν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από ότι διαβάζω όταν μια τράπεζα θα χρεοκοπεί θα πληρώνουν κατά σειρά μέτοχοι, ομολογιούχοι, μεγαλοκαταθέτες, ενώ αποτελεί διακύβευμα αν θα πληρώνουν και οι μικρότεροι καταθέτες.
Το σύνολο του τύπου αντιμετωπίζει αρνητικά αυτή την είδηση η οποία βλάπτει την τραπεζική πίστη. Επιτέλους θα αναφωνήσω εγώ.
Μέχρι τώρα όταν χρεοκοπούσαν οι τράπεζες, όπως πρόσφατα έγινε με το σύνολο των ελληνικών τραπεζών, έπαιρναν τα χρήματα που χρειάζονταν από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και τα καταχωρούσαν ως δημόσιο χρέος.
Δηλαδή, για να διατηρήσει ο μεγαλομέτοχος τα μερίσματά του, ο ομολογιούχος και το σύνολο των καταθετών τις αποδόσεις των επιτοκίων, όλοι οι υπόλοιποι έπρεπε να πληρώσουμε από την τσέπη μας το κόστος αυτό. Ακόμη χειρότερα, εμείς οι μισθωτοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καλούμαστε να πληρώσουμε, οι υπόλοιποι κατά κύριο λόγο απλώς φοροδιαφεύγουν ή φορο-αποφεύγουν.
Δεν είναι λογικό ούτε σε καπιταλιστικό περιβάλλον ούτε πουθενά να συμμετέχει στις ζημιές μιας επιχείρησης όλος ο υπόλοιπος κόσμος εκτός από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, οι οποίοι συμμετείχαν αποκλειστικά στα κέρδη και τώρα επιβραβεύουν με παχυλά bonus τους εαυτούς τους γιατί χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, τους πληρώνουμε εμείς τα χρέη και αυτοί συνεχίζουν όπως πριν.
Όλη η επιχειρηματολογία σχετικά με την αναγκαιότητα διάσωσης των τραπεζών στηρίχθηκε στο γεγονός πως η οικονομία χρειάζεται δανεισμό για να υπερκεράσει την κρίση. Αντιθέτως, δάνεια δεν δίνονται και τα χρήματα που παίρνουν οι τράπεζες μαζί με τα χρήματα των χρεολυσιών στα οποία αυτά αντιστοιχούν, αφαιρούνται από όλους τους φορολογούμενους. Παράνοια.
Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω έχω να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι δικαίως τις χρεοκοπημένες τράπεζες θα τις πληρώνουν οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες τους. Μάλιστα υπερθεματίζοντας θα έλεγα ότι οι ίδιοι θα έπρεπε να ξεπληρώσουν στο ελληνικό κράτος και όλα τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν πάρει από κυβέρνηση Λάρας Κρόφτ και δώθε.

C_C 

Συνταγή Κύπρου σε όλη την Ευρώπη
Ανασφάλεια διακατέχει από σήμερα τα ξημερώματα τους Έλληνες κατόχους 32 εκατομμυρίων καταθετικών λογαριασμών ύψους 164 δισ. ευρώ, αλλά και γενικότερα τους Ευρωπαίους αποταμιευτές, καθώς και τυπικώς πλέον είναι δυνητικά θύματα κουρέματος καταθέσεων ακόμη και από το πρώτο ευρώ στον λογαριασμό τους! Και τούτο, λόγω της συμφωνίας που υπέγραψαν αργά τη νύχτα οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, για την δυνατότητα:
* αφενός για άμεσο «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ και
* αφετέρου για έμμεσο "κούρεμα" αν χρειαστεί -δηλαδή μέσα από νομικά "παράθυρα"- αποταμιεύσεων ακόμη και από το πρώτο ευρώ!

Το "παράθυρο" που βρήκαν οι 27 για κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ λέγεται "Ταμεία Εγγυήσεων Καταθέσεων".


Βάσει της απόφασης που ελήφθη, ναι μεν απαγορεύεται να «κουρευτούν» άμεσα οι καταθέσεις κάτω αυτού του ποσού, ωστόσο, κοινοτικές πηγές εξήγησαν ότι εάν εξαντληθούν όλες οι άλλες επιλογές "κουρέματος" (δηλαδή μέτοχοι, ομόλογα, μη διασφαλισμένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, κ.λπ.) και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση του δημοσίου και των φορολογουμένων, να αναζητηθούν κεφάλαια και από τα αντίστοιχα ΤΕΚΕ (Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων) των κρατών – μελών της Ε.Ε. Τα ταμεία αυτά διακρατούν εκ του νόμου ένα ποσοστό από τις καταθέσεις, από το οποίο το 80% το τηρούν οι ίδιες οι τράπεζες σε λογαριασμό υπέρ ΤΕΚΕ και το 20% το καταθέτουν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Έτσι, σχολιάζουν οι ίδιοι κοινοτικοί κύκλοι, αν παραστεί ανάγκη να συνεισφέρουν, τότε αυτή η συνεισφορά ουσιαστικά ισοδυναμεί με έμμεσο κούρεμα των καταθέσεων, έστω και ως έσχατη λύση...
Μπορεί λοιπόν επισήμως να δηλώνουν οι αρμόδιοι ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι απόλυτα διασφαλισμένες, το... παράθυρο που μπορεί να τις επηρεάσει άνοιξε. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερόμ Ντάησελμπλουμ δήλωσε μετά την συνάντηση των 27 ότι κατά την άποψη του οι νέοι κανόνες δεν θα αποθαρρύνουν τους καταθέτες. «Όλες οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ εξαιρούνται και είναι απόλυτα διασφαλισμένες» τόνισε χαρακτηριστικά. Πάντως άμεσα μπορεί να θεωρούνται διασφαλισμένες, έμμεσα όμως το «παράθυρο» μέσω των Ταμείων Εγγύησης ανά την ΕΕ άνοιξε.
Ας σημειωθεί, ότι από τα 164 δισ. ευρώ καταυθέσεων, τα 140,3 δισ. ευρώ όπως υπολογίζεται έχουν την κάλυψη του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (σύμφωνα τουλάχιστον με στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2012).
Από στοιχεία που απέστειλε πρόσφατα εγγράφως στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, προκύπτει ότι το ύψος των εγγυημένων καταθέσεων ανέρχονταν στο τέλος του περασμένου έτους στο ποσό των 104,7 δισ. ευρώ και ο συνολικός αριθμός των λογαριασμών που δικαιούνταν αποζημίωση από το ταμείο σε 32 εκατομμύρια, δεδομένου, ότι, πολλοί καταθέτες τηρούν ταυτόχρονα λογαριασμούς σε πολλά πιστωτικά ιδρύματα.

Σημειώνεται εξάλλου, ότι από τα 32 εκατομμύρια καταθετικών λογαριασμών στην Ελλάδα, το 81,5% αφορά σε καταθέσεις έως 2.000 ευρώ, ένα 11,8% από 2.001 έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 5,9% μεταξύ 10.001 και 100.000 ευρώ, ενώ το 0,4% των λογαριασμών στις τράπεζες είναι ποσού άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου