Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Χανιά | Στη σειρά για ένα πιάτο φαγητό | Παιδιά υποφέρουν από ασιτία | Τα συσσίτια πρόλαβαν την ανάπτυξη

Αυτό το ρεπορτάζ θα ξεκινήσει αποτυπώνοντας με αριθμούς τη σκληρή πραγματικότητα.
Πλέον των 2000,συνανθρώπων μας στην πόλη των Χανίων στερούνται το καθημερινό τους φαγητό.
Περισσότερες από 1.500 μερίδες φαγητού μοιράζει η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου την εβδομάδα, σε ανθρώπους της περιοχής που δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα στοιχειώδη για να επιβιώσουν.
Συνολικά δηλαδή,  3.500 συνάνθρωποι μας στερούνται το καθημερινό τους γεύμα.
Ένα παιδί δημοτικού σχολείου της Κισάμου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο zarpa.gr ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος λιποθύμησε στο σχολείο του από ασιτία τις ημέρες πριν το Πάσχα.Περιστατικό που δεν το έμαθε κανείς.
Περίπου 15 παιδιά, έχουν καταγραφεί από τους διευθυντές των σχολείων των συγκεκριμένων περιοχών, να αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση πρόβλημα σίτισης. Με άλλα λόγια, πηγαίνουν στο σχολείο πεινασμένα.
Αυτή είναι η καθημερινότητα ενός νομού, πλούσιου αντικειμενικά όπως τα Χανιά.  Είναι η πραγματικότητα που προσπαθούν κάποιοι να κρύψουν κάτω από το χαλί, για να μην αμαυρωθεί η δήθεν καλή μας εικόνα.
Και η ανάπτυξη αργεί ακόμα να έλθει…
Στο zarpa.gr έδωσαν στοιχεία, που αποτυπώνουν αυτή την πραγματικότητα, οι υπεύθυνοι των συσσιτίων της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου,  ο πρόεδρος του Φιλόπτωχου Συσσιτίου της Σπλαντζιας Μ. Καλιγέρης, και η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού & Αθλητικού Συλλόγου Κύτταρο  Χαλέπας, Σοφία Σιδερή
Και ασφαλώς δεν γίνεται να λησμονηθεί και η δράση συλλογικοτήτων όπως η Κοινωνική Κουζίνα, που βασιζόμενοι στην ανιδιοτελή προσφορά συμπολιτών μας προσφέρουν ότι μπορούν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Από τα συσσίτια της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου και των ενοριών που υπάγονται σε αυτήν διανέμονται συνολικά περίπου 1280 μερίδες φαγητού σε καθημερινή βάση.
Όπως είπε στο zarpa.gr, η υπεύθυνη του πολιτιστικού και γραμματέας διακονίας της μητρόπολης κυρία Μάρθα Βανδουλάκη, οι ενορίες που διανέμουν φαγητό είναι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Νέα Χώρα, Αγίου Γεωργίου Κατσιφαριανών, Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Χαραλάμπους, ενώ υπάρχει και το συσσίτιο του Μητροπολιτικού Ναού. Παράλληλα βέβαια καθημερινά διανέμονται σε διάφορες ενορίες και όπου διαπιστωθεί ανάγκη τσάντες με τρόφιμα.
Το Φιλόπτωχο Συσσίτιο της Σπλάντζιας διανέμει καθημερινά περίπου όπως είπε στο zarpa.gr ο πρόεδρος του κ. Καλιγέρης δίνονται 500 μερίδες φαγητό. Από αυτές οι 300 δίνονται σε μεμονωμένα άτομα και οι 200 σε οικογένειες. Μάλιστα κάθε Σάββατο στις οικογένειες, εκτός από το φαγητό που προσφέρεται δίνονται και τσάντες με τρόφιμα προκειμένου να τα μαγειρέψουν την Κυριακή.
Σε αυτές τις δράσεις συμπεριλαμβάνονται το δωρεάν οδοντιατρείο, με 12-14 γιατρούς που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες, βιβλιοθήκη, κλπ.
Σημειώνεται πως μέσα σε ένα χρόνο τα άτομα που αναγκαστικά θα απευθυνθούν στο φιλόπτωχο συσσίτιο για ένα πιάτο φαγητό έχουν διπλασιαστεί.
Σε Κίσαμο και Σέλινο, όπως είπε στο zarpa.gr o Μητροπολίτης Αμφιλόχιος η διανομή των τροφίμων και του φαγητού γίνεται μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών και του Ανουσάκιεου Ιδρύματος. «Σε εβδομαδιαία βάση διανέμονται περίπου 1500 μερίδες φαγητού, που κατανέμονται είτε από το πρόγραμμα κατ οίκον βοήθειας , είτε από δίκτυο εθελοντών , είτε οι ίδιοι οι άνθρωποι προσέρχονται και παίρνουν μερίδες από το Ανουσάκειο.»
Για τα  φαινόμενα ασιτίας παιδιών σε σχολεία της περιοχής αναφερθήκαμε πιο πάνω.
Ο Πολιτιστικός & Αθλητικός Σύλλογος «Κύτταρο  Χαλέπας», όπως είπε η κυρία Σοφία Σιδερή, δίνει σε καθημερινή βάση εννέα μερίδες φαγητού σε οικογένειες που παρέχονται από την σχολή της Αρχιτεκτονική. Το Κύτταρο, προσφέρει κυρίως τρόφιμα,  σε πολύτεκνες και μονογονεικές οικογένειες, άνεργους κλπ. Σε καθημερινή βάση όπως είπε η κυρία Σιδερή δίνονται σε 12 μέχρι 15 οικογένειες  που έχουν ανάγκη, τα απαραίτητα τρόφιμα.
Κύρια μέριμνα του Κυττάρου είναι οι οικογένειες με παιδιά. Και πέρα από τα τρόφιμα προσφέρονται στα παιδιά ρούχα ή ότι άλλο διαπιστωθεί πως χρειάζονται.
Κλείνουμε με την Κοινωνική Κουζίνα. Σε σχετική συνέντευξη μελών της στον o-toixos.blogspot.gr είχε ειπωθεί χαρακτηριστικά πως «αυτό που κάνουμε εμείς δεν είναι φιλανθρωπία, είναι αλληλεγγύη, και όπως έλεγε ένας παλιός αγωνιστής της πόλης «Η αλληλεγγύη είναι το πρώτο βήμα αντίστασης»
Η Κοινωνική Κουζίνα που είναι δράση συλλογικότητας η οποία στηρίζεται στη διάθεση των μελών της για προσφορά και αλληλεγγύη, προσφέρει καθημερινά, 200 μερίδες φαγητού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οικογένειες.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί η καταγγελία που έκανε στο zarpa.gr ο πρόεδρος τους Φιλόπτωχου Συσσιτίου της Σπλάντζιας αναφορικά με την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνει το Συσσίτιο από το δήμο Χανίων.
Ο κ. Καλιγέρης έκανε γνωστό πως στην πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στην Λιμνούπολη εκλήθησαν από τη δημοτική αρχή τα φιλανθρωπικά σωματεία της πόλης για να ενισχυθούν οικονομικά, καθώς τα έσοδα που θα προέκυπταν θα διαθέτονταν για το σκοπό αυτό, παρόλα αυτά όμως το Φιλόπτωχο Συσσίτιο της Σπλάντζιας αγνοήθηκε.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου