Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

Αβοήθητος στη Γαύδο

Αβοήθητος εξέπνευσε το απόγευμα της Παρασκευής ο 54χρονος Γιώργος Περάκης από τα Σφακιά, που έπαθε μια σοβαρή κρίση αιμόπτυσης καθώς ψάρευε στο λιμάνι Σαρακίνικο της Γαύδου
Στο νησί δεν υπάρχει αγροτικός γιατρός, ενώ κατά τύχη βρισκόταν εκεί ιδιώτης με φουσκωτό, χειριστής νοσοκομειακού, που προσφέρθηκε να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Δυστυχώς ο άτυχος ψαράς εξέπνευσε δέκα λεπτά αφότου επιβιβάστηκε στο σκάφος.

«Δεν ξέρουμε αν θα σωζόταν η ζωή του, καθώς η κατάστασή του αποδείχθηκε εξαιρετικά σοβαρή. Ομως το τραγικό είναι ότι εξέπνευσε χωρίς καν να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες», λέει στην «Εφ.Συν.» η αντιδήμαρχος Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου.

Η Γαύδος μένει για μήνες χωρίς αγροτικό γιατρό, ενώ τις ανάγκες των λιγοστών μόνιμων κατοίκων (μόλις 85 άτομα, μεταξύ τους πολλοί ηλικιωμένοι) αλλά και των παραθεριστών κάλυπτε τον τελευταίο ενάμιση μήνα νεαρός εθελοντής, ειδικευόμενος γιατρός στο νοσοκομείο των Χανίων. Η υπηρεσία του είχε λήξει, αλλά ο ίδιος ζήτησε παράταση για ένα διάστημα, με πρωτοβουλία δική του καθώς παραθέριζε στο νησί για χρόνια.

Το τελευταίο τραγικό περιστατικό αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη γιατρού αλλά και μεταφορικού μέσου για τη διακομιδή των ασθενών. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος αρρωσταίνει σοβαρά και δεν υπάρχει όχι απλώς γιατρός αλλά ούτε καν ταχύπλοο για τη μεταφορά του. «Σε αυτές τις περιπτώσεις περιμένουμε το πλοίο της γραμμής ή φωνάζουμε ελικόπτερο, που συνήθως καθυστερεί να έρθει, ή το Λιμενικό». Αυτή τη στιγμή η Γαύδος έχει πέντε δρομολόγια πλοίων την εβδομάδα, τον Σεπτέμβριο μειώνονται σε τέσσερα, ενώ από τον Οκτώβριο κινδυνεύει να μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση καθώς λήγει η επιδότηση για την άγονη γραμμή. Στο παρελθόν έχει μείνει ώς και ένα χρόνο χωρίς πλοίο. «Ενα να ξέρετε. Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τα ακριτικά νησιά στην ερημοποίηση. Μια δεν έχουμε σχολεία, μια δεν έχουμε πλοία, δεν έχουμε γιατρό. Είναι σαν να μας λένε σηκωθείτε φύγετε, δεν έχει εδώ ζωή για σας», καταλήγει με πικρία η αντιδήμαρχος. Η κηδεία του ψαρά έγινε την Παρασκευή στα Σφακιά.

Αφροδίτη Τζιαντζή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου