Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Ζήτημα «τιμής» για το ΕΣΥ τα γενόσημα


Πιο ακριβά γίνονται τα πρωτότυπα φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αφού θα πληρώνουν από την τσέπη τους ολόκληρη τη διαφορά της τιμής μεταξύ γενοσήμου και πρωτοτύπου, στην περίπτωση που ζητούν πρωτότυπο. Μέχρι σήμερα καταβάλλουν το 50% της διαφοράς, ενώ το υπόλοιπο 50% καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Σχετική εισήγηση έκανε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η τεχνική επιτροπή φαρμάκου. Αναμένεται να γίνει αποδεκτή από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος εκτιμά ότι η κατανάλωση γενοσήμων οδηγεί σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Μιλώντας χθες στο Mega, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι τα γενόσημα είναι πολύ καλά φάρμακα και όχι τα φάρμακα των φτωχών: «Μη γενόσημο φάρμακο πληρώνουν μόνο τα κορόιδα», είπε με νόημα.
Το υπουργείο Υγείας προχωρεί σε κατάργηση της υπουργικής απόφασης με την οποία ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το 50% της διαφοράς της λιανικής τιμής ενός φαρμάκου και της τιμής αναφοράς, εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει ?αντί του γενοσήμου? να προμηθευτεί το πρωτότυπο.
Εάν, δηλαδή, πάρει ακριβότερο φάρμακο, παρότι υπάρχει φθηνότερο γενόσημο στη θεραπευτική κατηγορία του, τότε θα πρέπει ο ίδιος να πληρώσει τη διαφορά και όχι όπως ίσχυε μέχρι τώρα, να πληρώνει δηλαδή αυτός τα μισά και το άλλο μισό της διαφοράς ο ΕΟΠΥΥ.
Με τον τρόπο αυτόν θα πιέζεται να ζητά από τον γιατρό του φθηνότερο φάρμακο, προκειμένου να πληρώσει μόνο το 25% της συμμετοχής στη συνταγή.
Από τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι το μερίδιο των γενοσήμων στην ελληνική αγορά είναι κάτω από το 20%, ενώ η χώρα μας έχει αναλάβει την υποχρέωση να φτάσει το ποσοστό αυτό στο 60%, όπως ισχύει ήδη στις ευρωπαϊκές χώρες.
Κίνητρα
Η διοίκηση του Οργανισμού καλεί τους γιατρούς να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για επίτευξη του στόχου, ενώ προχωρεί στη διαμόρφωση κινήτρων για όσους συμβάλλουν ενεργά στην αύξηση της διάθεσης των γενοσήμων.
Κίνητρα θα δοθούν και στους φαρμακοποιούς. Οπως έγινε γνωστό από την τεχνική επιτροπή φαρμάκου, αναμένεται να καταργηθεί η υποχρεωτική έκπτωση (rebate) για κάθε κουτί γενοσήμου που διαθέτουν.
Οσα φαρμακεία πετυχαίνουν τον μηνιαίο στόχο διάθεσης γενοσήμων στο 60% του συνόλου, δεν θα καταβάλλουν καθόλου rebate τον συγκεκριμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Οι αποφάσεις της τεχνικής επιτροπής φαρμάκου ήταν ομόφωνες και αποτελούν τις επίσημες θέσεις του υπουργείου Υγείας στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ξεκίνησε η μεταφορά μονάδων
Ξεκίνησε η διαδικασία μετακίνησης οργανικών θέσεων νοσοκομείων που αλλάζουν χρήση. Με χθεσινές αποφάσεις του υπουργού Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη, μεταφέρονται οι εξής θέσεις:Η μονάδα τεχνητού νεφρού του «Αμαλία Φλέμιγκ» μεταφέρεται στο «Σισμανόγλειο». Μαζί με αυτήν μεταφέρονται οκτώ οργανικές θέσεις νεφρολόγων και 23 νοσηλευτών.
Η μονάδα τεχνητού νεφρού του πρώην Νοσοκομείου Βραχείας Νοσηλείας του ΙΚΑ (παράρτημα Πολυκλινικής) μεταφέρεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», μαζί με τέσσερις οργανικές νεφρολόγων και 11 νοσηλευτών.
«Τι εστί βερίκοκο»
Από το ίδιο νοσοκομείο μεταφέρεται στον «Ευαγγελισμό» η μονάδα αιμοδοσίας, μαζί με δύο οργανικές θέσεις αιματολόγων, τέσσερις βιοπαθολόγων και επτά νοσηλευτών.
Το Παιδιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης καταργείται και μεταφέρονται στο «Ιπποκράτειο» επτά θέσεις παιδιάτρων, εννέα θέσεις ειδικευόμενων, 11 θέσεις νοσηλευτών και 26 θέσεις λοιπών ειδικοτήτων.
Οι αντιδράσεις των εργαζομένων συνεχίστηκαν και χθες, με τον υπουργό Υγείας να αφήνει αιχμές κατά των εργαζομένων της Πολυκλινικής. Μιλώντας στο Mega, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι κάνουν θέμα το ότι μετακινούνται από την Ομόνοια στον «Ευαγγελισμό»: «Καταντάει ντροπή πια. Επρεπε να σας απολύσουμε για να δείτε τι εστί βερίκοκο». Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, σημειώνοντας ότι οι κινητοποιήσεις έχουν κομματικά κίνητρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου