Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

To ρεπορτάζ για τη βάση της Σούδας κατέλειξε σε σύλληψη

Μάριος Διονέλλης: 

Η σύλληψη έγινε επειδή στο ρεπορτάζ οι πολίτες αντιδρούσαν έντονα απέναντι στη Βάση της Σούδας

Σε σύλληψη εξέλιχθηκε η προσαγωγή του δημοσιογράφου του ΣΚΑΙ Μάριου Διονέλλη και του εικονολήπτη Νίκου Σαράντου με αφορμή τα γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν κοντά στη βάση της Σούδας. Οι συνάδελφοι του τηλεοπτικού συνεργείου του ΣΚΑΙ οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Χανίων στο πλαίσιο της αυτοφώρης διαδικασίας προκειμένου να τους ασκηθούν ποινικές διώξεις. Οι πληροφορίες αρχικά ανέφεραν ότι οι δυο θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κατηγορία της κατασκοπείας σε βαθμό πλημμελήματος, κάτι που τελικά δε συνέβη.
Ο ίδιος ο Μάριος Διονέλλης μιλώντας στο ραδιόφωνο Σκαΐ Κρήτης ανέφερε ότι βρέθηκε στη Σούδα στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινής γνώμης με αφορμή ενδεχόμενη αμερικανική επέμβαση στη Συρία με την αξιοποίηση της βάσης.
Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Αγώνας της Κρήτης», ο δημοσιογράφος είπε για την σύλληψή του: «Μας βρήκαν στην περιοχή του Μουζουρά. Το ρεπορτάζ είχε 4 συνδέσεις ζωντανές. Δεν ήταν θέμα πολεμικών ανταποκρίσεων, εξάλλου δεν υπάρχει πολεμική δραστηριότητα αυτή τη στιγμή, μέχρι την ώρα που μιλάμε στη Σούδα, υπάρχει μια σχετική κινητικότητα.

«Πολύ σοβαρές αντιδράσεις από τους πολίτες και τις αρχές των Χανίων»
Ο δημοσιογράφος άφησε να εννοηθεί πως οι λόγοι πίσω από τη σύλληψη βρίσκονται στον χαρακτήρα του ρεπορτάζ: «Αυτό που εμείς μεταδίδαμε ήταν ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές αντιδράσεις στην περιοχή των Χανίων και από τους πολίτες που μίλησαν στην κάμερα του ΣΚΑΙ και είπαν ότι θέλουν να κλείσει η βάση. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία έλεγε ότι η βάση πρέπει να κλείσει. Ότι δε μπορεί να υπάρχει στα Χανιά. Νωρίτερα ήμασταν στο εμπορικό λιμάνι της Σούδας όπου μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης ο κ. Βουλγαράκης που έβαλε το θέμα του ενδεχόμενου πλήγματος στον τουρισμό. Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Χανίων ο κ. Μάνος Γιαννούλης ο οποίος μας είπε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές εμπλοκές όποτε γίνονται πολεμικές επιχειρήσεις στις πτήσεις του αεροδρομίου Δασκαλογιάννη και αυτό είναι επιβαρρυντικό για τον τουρισμό ειδικά σε αυτή την περίοδο. Όλα αυτά ήταν ζητήματα τα οποία προβάλλαμε πολλές φορές στο ρεπορτάζ».

«Το πλάνο το οποίο οδήγησε στη σύλληψη έχει ξαναγίνει δεκάδες φορές»
Για τις εικόνες από τις στρατιωτικές εγκατάστασεις οι οποίες αποτέλεσαν την αφορμή για τη σύλληψη, ο Μάριος Διονέλλης δήλωσε:
«Η αλήθεια ήταν ότι στην τελευταία σύνδεση υπήρχε όντως στο βάθος πλάνο με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της 115 Π.Μ. Είναι ένα πλάνο που όσοι ξέρουν την περιοχή και δουλεύουν στα κανάλια και στα τοπικά και στα αθηναϊκά, ξέρουν ότι κατά παράδοση πηγαίνουμε εκεί, δεκάδες φορές έχουμε βρεθεί εκεί και έχουμε κάνει αυτό το πλάνο. Κάποιοι σήμερα ενοχλήθηκαν περισσότερο. Δεν ξέρω αν ήταν το ρεπορτάζ επειδή ήταν κατά των βάσεων.»
Η σύλληψη έγινε από προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας και της Ελληνικής Αστυνομίας: «Εμείς δεν ήρθαμε σε επαφή με τους αμερικανούς. Μας πλησίασαν, μας συνέλαβαν άνθρωποι της Πολεμικής Αεροπορίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Περάσαμε μία μεγάλη ταλαιπωρία.»

«Κατάκοποι και όχι κατάσκοποι»
Και ο δημοσιογράφος καταλήγει: «Η κατάληξη είναι ότι μας ασκήθηκε δίωξη πλημμεληματικού χαρακτήρα σε μένα και στον οπερατέρ του ΣΚΑΙ τον Νίκο Σαράντο για παραβίαση οχυρών θέσεων, ένας νόμος του 1936. Δεν είναι η κατηγορία κατασκοπία ενώ στην αρχή υπήρχε τέτοια έκκληση από την πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας. Τέλος πάντων, θεωρώ ότι κατάλαβαν ότι δεν είμαστε κατάσκοποι. Σ’ αυτή τουλάχιστον τη φάση και μετά από 4 ώρες κράτησης μάλλον είμαστε κατάκοποι απλώς. Το θέμα δεν είναι βεβαίως η δική μας περιπέτεια, το θέμα είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων της πόλης των Χανίων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη βάση. Ειδικά σε περιόδους σαν αυτή που συζητάται η εμπλοκή της στην πολεμική σύρραξη στη Συρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες για την υπόθεση έχει ενημερωθεί τόσο ο Τηλεοπτικός Σταθμός των Αθηνών όσο και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για το χειρισμό της υπόθεσης.  Για το θέμα επίσης έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις από τα διοικητικά συμβούλια τόσο της ΕΣΗΕΑ όσο και της ΕΣΗΕΠΗΝ.
Να σημειωθεί ότι για το θέμα ενδιαφέρθηκε ο Ηρακλειώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης ο οποίος επικοινώνησε με τον Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης, υποστράτηγο, Μανώλη Παραβολιδάκη και με τον δημοσιογράφο, Μάριο Διονέλλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου