Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Απεργιακή περικύκλωση


Πλήθος απεργιακών κινητοποιήσεων συνταράσσουν ολόκληρη τη χώρα: εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας και την Αυτοδιοίκηση, επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι οργανώνονται και διαδηλώνουν.

Με μια μεγαλειώδη πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή ξεκίνησαν χθες το πρωί οι απεργιακές κινητοποιήσεις πλήθος επαγγελματικών ομάδων, που πρόκειται να πλημμυρίσουν τις επόμενες ημέρες ολόκληρη τη χώρα. 

Στη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, με αφετηρία τα Προπύλαια και προορισμό τη Βουλή, μετείχαν οι ΟΛΜΕ,ΟΔΠΤΕ (Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας), ΟΑΕΔ (Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ), ΠΟΣΕ ΙΚΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλ. Εργαζομένων ΙΚΑ) και ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής).
Σημαντική ήταν ακόμη η παρουσία μαθητών και φοιτητικών συλλόγων, εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και μελών της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Μέλη του ΠΑΜΕ, που συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια, κινήθηκαν επίσης προς τα Προπύλαια.
Στη διαμαρτυρία μετείχαν ακόμη οι σχολικοί φύλακες, οι οποίοι από νωρίς το πρωί βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.



Η συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας ξεπέρασε τις 20.000. 

Στο 90% υπολογίζει η ΟΛΜΕ τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία της Δευτέρας, ενώ πολλά σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα παραμένουν κλειστά. Αναλυτικά τα στοιχεία από τις κατά τόπους ΕΛΜΕ εδώ
ΜΑΤ χτυπούν τη συγκέντρωση των σχολικών φυλάκων 
'Ενταση επικράτησε νωρίς το πρωί στην είσοδο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου πραγματοποιούσαν κατάληψη από τα ξημερώματα σχολικοί φύλακες, διαμαρτυρόμενοι κατά της διαθεσιμότητας. Λίγο μετά τις 8:30, οπότε και ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εισέλθει στο υπουργείο,οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν κατά της αυτοκινητοπομπής του, αποδοκιμάζοντάς τον και αναγκάζοντάς τον να κινηθεί προς την Βουλή. Στις 9:00, οπότε και επέστρεψε, οι διαδηλωτές τον αποδοκίμασαν ξανά. ΤΑ ΜΑΤ προχώρησαν σε χρήση χημικών για να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι στη συνέχεια προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία επί της Β. Σοφίας. Λίγο πριν τις 11:00, προκλήθηκε εκ νέου ένταση, με τις αστυνομικές δυνάμεις να φθάνουν στο σημείο να τραβούν από τα πόδια τους διαδηλωτές, σέρνοντάς τους στο οδόστρωμα, με σκοπό να ανοίξουν τη μία λωρίδα κυκλοφορίας. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με δυσφορία και αναπνευστικά προβλήματα.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για την πρωινή ένταση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπήρξε άμεση. Μεταξύ άλλων, αναφέρει:

"Οι αστυνομικές δυνάμεις που μετέβησαν στο σημείο, επανειλημμένα κάλεσαν και εδωσαν διορία στους συγκεντρωμένους να ελευθερώσουν την είσοδο και να μετακινηθούν στο πεζοδρόμιο. Σε όλες τις περιπτώσεις οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν, ενώ όταν κινήθηκαν προς το μέρος των αστυνομικών δυνάμεων, απωθήθηκαν με την απολύτως αναγκαία και περιορισμένη χρήση χημικών."

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση των σχολικών φυλάκων με τον Κ. Μητσοτάκη

Τα επεισόδια ακολούθησε συνάντηση του υπουργού με σχολικούς φύλακες, που δεν έφερε ωστόσο κανένα αποτέλεσμα. Ο υπουργός δήλωσε πως για την ώρα δεν μπορεί να δεσμευτεί για τίποτα, υποσχόμενος νέα συνάντηση και ενημέρωση, μόλις προκύψουν νεά στοιχεία.

Τα αιτήματα των σχολικών φυλάκων αφορούν την ένταξη τους σε καθεστώς κινητικότητας, ώστε να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις στο δημόσιο και να μην απολυθούν, αλλά και μία κάποια πρόβλεψη για τους ηλικιωμένους σχολικές φύλακες, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.

Αστυνομική τρομοκρατία και εκφοβισμό καταγγέλουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Σύμφωνα με καταγγελίες ιδιωτικών εκπαιδευτικών, στελέχη του υπουργείου ζητούσαν σήμερα από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων
να "μαγειρέψουν" τα στοιχεία για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών τους στην απεργία.

Παράλληλα καταγγέλουν κύμα απειλών και εκφοβισμό εργαζομένων με απόλυση σε περίπτωση απεργίας, ενώ αποκαλύπτουν και την επιστράτευση εταιρειών security, σε μία περίπτωση ακόμη και επιστράτευση της ΕΛΑΣ, από την ιδιοκτησία των σχολείων, ώστε να αποτραπεί η ενημέρωση γονέων και μαθητών από τους καθηγητές τους.

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ εδώ.

Έλλειμμα και όχι πλεόνασμα προσωπικού στην πλειονότητα των εκθέσεων, που απέστειλαν σήμερα οι πρυτάνεις


Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων στην πλειονότητά τους έστειλαν τη Δευτέρα στο υπουργείο Παιδείας εκθέσεις διοικητικής αξιολόγησης,αναφέροντας έλλειμμα διοικητικού προσωπικού και όχι πλεόνασμα.Για το ζήτημα, ωστόσο, πρόκειται να τοποθετηθούν επισήμα την Τρίτη.

Οι καθηγητές του ΤΕΙ ΑΘήνας αποφάσισαν να απέχουν από τα διδακτικά τους καθήκοντα, διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, ενώ την Πέμπτη 19/9,
 όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, πρόκειται να προχωρήσουν σε κοινή συνεδρίαση με καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τοπικών ΕΛΜΕ και τοπικών νοσοκομείων.

Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου αποφάσισε πριν λίγη ώρα τη συμβολική αναστολή των διοικητικών λειτουργιών του Ιδρύματος στις 18 και 19/9. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το οποίο ήδη διέθετε μικρό αριθμό διοικητικών υπαλλήλων αναλογικά προς τον αριθμό των φοιτητών και των διδασκόντων του, έχασε 11 υπαλλήλους με το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας και δεν μπορεί να αντέξει μια νέα απώλεια διοικητικού προσωπικού.
Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έκαναν έμποροι και επαγγελματίες, στο πλαίσιο του καλέσματος της ΠΑΣΕΒΕ.Οι διαδηλωτές πέρασαν από τη ΙΔ΄ ΔΟΥ, το ΙΚΑ και τα γραφεία του ΟΑΕΕ, ενώ στη συνέχεια ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους εκπαιδευτικούς, που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο άγαλμα Βενιζέλου.

Στο συλλαλητήριο των ΕΛΜΕ συμμετείχαν ακόμη σχολικοί φύλακες, καθώς και διοικητικοί υπάλληλοι των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πόλης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης). Με τους συγκεντρωμένους ενώθηκαν και οι απεργοί των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Εκπαιδευτικοί μαζί με μαθητές πραγματοποίησαν παρέμβαση στα 1ο, 2ο, 3ο,4ο Γυμνάσιο και το Πειραματικό της Κάτω Τούμπας καθώς και στο 18ο, 20ο και Πειραματικό Λύκειο της περιοχής, όπου μαθητές τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα. Συγκέντρωση καθηγητών της Α` ΕΛΜΕ και μαθητών του 8ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε ακόμη στο δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, από όπου ξεκίνησε και πορεία όλων των συγκεντρωμένων, με προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

Ιωάννινα

Παρά τον βροχερό καιρό, δάσκαλοι, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συμμετείχαν μαζικά στην πρωινή διαδήλωση, αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας, τις μετακινήσεις και την κατάργηση ειδικοτήτων.

Υπό κατάληψη τελούν στο μεταξύ από το πρωί το 1ο και 2ο Λύκειο Ηγουμενίτσας, καθώς και το 1ο ΕΠΑΛ.

Πάτρα

Απο κοινού πορεύθηκαν καθηγητές και επαγγελματοβιοτέχνες στην Πάτρα, διαμαρτυρόμενοι αφενός για κινητικότητα, απολύσεις και νέο "Λύκειο", και αφετέρου για τα ειδοποίητηρια του ΟΑΕΕ για κατασχέσεις, λόγω οφειλών προς το Ταμείο.

Κόρινθος

Οι κινητοποιήσεις στην Κόρινθο ξεκίνησαν με πορεία μεγάλης ομάδας μαθητών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, σε ένδειξη στήριξης των καθηγητών τους. Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία, τα Περιβολάκια, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι απεργοί καθηγητές, προκειμένου να επιβιβαστούν σε λεωφορεία για τη μεταφορά τους στην Αθήνα, με σκοπό να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση και την πορεία της ΟΛΜΕ.

Στην κεντρική πλατεία Κορίνθου, πραγματοποιήθηκε ακόμη συγκέντρωση συνταξιούχων αστυνομικών, οι οποίοι ξεκίνησαν πορεία έως το πρώην στρατόπεδο και νυν Κέντρο Κράτησης μεταναστών, με σκοπό να συμμετάσχουν στην ένστολη διαμαρτυρία των αστυνομικών της Πελοποννήσου.

Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ Κορίνθου πραγματοποίησαν έμποροι του Λουτρακίου, της Κορίνθου και του Κιάτου, διεκδικώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις αναφορικά με τις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών τους, ενώ σε ψήφισμα που επέδωσαν ζήτησαν να μάθουν πού πήγαν τα χρήματα που πλήρωναν στο Ταμείο τους.

Ηράκλειο
Διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας τους πραγματοποίησαν το πρωί οι έμποροι και βιοτέχνες του Ηρακλείου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που εξήγγειλε η ΓΣΕΒΕΕ.
Οι συγκεντρωμένοι έκαψαν συμβολικά ειδοποιητήρια κατάσχεσης, τα οποία τους είχαν σταλεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).
Υπό κατάληψη τελεί, από σήμερα έως και την Πέμπτη 19/9, το ΤΕΙ Κρήτης, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συλλόγων Διοικητικού και Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού του ιδρύματος.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για «την κατάργηση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, για την απειλή των απολύσεων προσωπικού όλων των κατηγοριών, την υποχρηματοδότηση και τη συρρίκνωση του ιδρύματος». Και το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΤΕΙ πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη απεργία.

Χανιά

Μεγάλη συγκέντρωση καθηγητών της πόλης στην απεργιακή κινητοποίηση και στο πλευρό τους γονείς και μαθητές.


Άργος
Σε ένδειξη συμπαράστασης στους καθηγητές τους, οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Άργους προχώρησαν σήμερα σε κατάληψη του σχολείου τους. Καθηγητές της τοπικής ΕΛΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο ΕΠΑΛ Δαλαμανάρας.

Σάμος

Στη Σάμο, όπου η συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία άγγιξε το 97%, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα και πορεία στην παραλιακή λεωφόρο.

Οι καθηγητές προχώρησαν, στη συνέχεια, στην κατάληψη των γραφείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό να μην γίνει η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου και θα καταγράφονταν οι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί. Οι καθηγητές δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στον χώρο μέχρι και αύριο, με σκοπό να μην μετακινηθεί, αλλά και να μην βγει σε διαθεσιμότητα κανένας συνάδελφός τους.
Καθηγητές και Δάσκαλοι μαζί ή η απεργία όπως θα πρεπε να ναι from Vrefonipiokoma Arxiroxrisoxoou on Vimeo.

Τα επόμενα βήματα

ΑΔΕΔΥ
Τις επόμενες δράσεις της ενάντια στη διαθεσιμότητα θα ανακοινώσει η ΑΔΕΔΥ αύριο στις 13:00 σε Συνέντευξη Τύπου, όπου θα προχωρήσει και σε ενημέρωση αναφορικά με τις επιπτώσεις της διαθεσιμότητας στη λειτουργία των δημόσιων οργανισμών.
Για τις 11.30 το πρωί της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος.

ΓΣΕΕ
Τετράωρη στάση εργασίας την Τετάρτη (11:00-15:00) και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στις 11.30 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος, αποφάσισε σήμερα η ΓΣΕΕ, "αντιδρώντας απέναντι στη βαρβαρότητα των μνημονίων που 'παράγουν' λουκέτα, δημιουργούν στρατιές ανέργων και εξαθλιώνουν την κοινωνία".

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ καλεί όλες τις Ομοσπονδίες, τα μέλη και τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμή της να συνεδριάσουν άμεσα, ώστε να σχεδιαστεί από κοινού η παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων, ενώ αποφάσισε και να συγκληθεί μέχριμέχρι τέλους του μήνα η Ολομέλεια της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας, με σκοπό να ληφθούν αποφάσεις για τις μορφές και την κλιμάκωση του αγώνα, σύμφωνα με τις προτάσεις των οργανώσεων, μελών της ΓΣΕΕ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Δευτέρα 16/9
Συγκέντρωση στα Προπύλαια από ΟΛΜΕ, ΟΔΠΤΕ,ΟΑΕΔ, ΠΟΣΕ ΙΚΑ, ΠΟΠΟΚΠ
Παναττική στάση εργασίας από ΑΔΕΔΥ (11:30- λήξη ωραρίου)
Πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες από καθηγητές, διοικητικούς υπαλλήλους σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, εργαζόμενους στα Ταμεία, στον ΟΑΕΔ και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας
48ωρη απεργία ιδιωτικών εκπαιδευτικών
Στάση εργασίας δασκάλων (11:00-14:00)

Τρίτη 17/9

Τριήμερη απεργία νοσοκομειακών γιατρών
Διήμερη αποχή δικηγόρων

Τετάρτη 18/9 - Πέμπτη 19/9
48ωρη απεργία από ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΔΗΝ
Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία της χώρας
Στάση εργασίας της ΓΣΕΕ (11:00-15:00)

Συναυλία στις 20:00 για τη δημόσια παιδείαστο προαύλιο του Πολυτεχνείου
, στην οδό Πατησίων: συνδιοργάνωση των εργαζόμενοι, φοιτητών και καθηγητών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με τη στήριξη των δημοσιογράφων, τεχνικών και εργαζομένων της ΕΡΤ και τη συμπαράσταση των απεργών υπαλλήλων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.


(Πηγές: Alfavita, Ναυτεμπορική, Βήμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου