Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ο Μπάνκσι ταπεινώνει το δόγμα «μηδενικής ανοχής»

Ο παγκοσμίως φημισμένος Βρετανός καλλιτέχνης του δρόμου, Μπάνκσι, ταξίδεψε μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού για να ταράξει τα νερά στην Νέα Υόρκη, στην πατρίδα του δόγματος της «μηδενικής ανοχής»
Με σύνθημα «Καλύτερα έξω, παρά μέσα», από τις αρχές Οκτωβρίου άρχισε να βάφει την πόλη, προσφέροντας νέα κίνητρα στους κατοίκους της, προκειμένου να εγκαταλείψουν τη σπιτική θαλπωρή και να βγουν στους δρόμους.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, πολιτικός διάδοχος του δεξιού Ρούντολφ Τζουλιάνι, πρώην δημάρχου, ο οποίος εφάρμοσε πρώτος το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» στους δρόμους, δεν είδε με καλό μάτι το πολιτικό γκράφιτι. Πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από την άφιξη του φαντομά του γκράφιτι, άρχισε η λυσσαλέα καταδίωξή του από τις αστυνομικές αρχές.

Αντίσταση στον αυταρχισμό
Την Τετάρτη το πρωί, ο Μπάνκσι, μέσω λογαριασμού του στα κοινωνικά δίκτυα, ανακοίνωσε ότι «η τέχνη της μέρας ακυρώθηκε, εξαιτίας της αστυνομικής δραστηριότητας». Στο μήνυμα γίνεται σαφές ότι εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό με σκοπό τη σύλληψή του. Προηγήθηκε δήλωση του Μ. Μπλούμπεργκ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το γκράφιτι χωρίς έγκριση δεν θα γινόταν επιτρεπτό στο μέλλον. 
Ανεξάρτητα από το αν ο Μπάνκσι, που ήδη έχει αφήσει το καλλιτεχνικό και πολιτικό του στίγμα στην Παλαιστίνη, στη Νέα Ορλεάνη και στο Λονδίνο θα παρατείνει ή όχι την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, τα έργα του συμβολίζουν την αντίσταση στον αυταρχισμό και στο δόγμα της «μηδενικής ανοχής» στην πόλη όπου γεννήθηκε.

Η υποστήριξή του από τη μεγάλη πλειοψηφία των Νεοϋορκέζων άλλωστε, αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ταπεινωτική ήττα έναντι του δισεκατομμυριούχου δημάρχου της πρωτεύουσας του καπιταλισμού. Αλλά και έναντι των υποστηρικτών όλων των δογμάτων, που επιδιώκουν να καταστήσουν παράνομη την πολιτική έκφραση και την ελεύθερη δημιουργία ή μετακίνηση στα αστικά κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου