Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Αγωνιστική πρόταση της Πρωτοβουλίας Παρέμβασης Εκπαιδευτικών για τη συγκροτηση προεδρείου Δ.Σ. ΕΛΜΕ Χανίων 23/12/2013

Σας στέλνουμε την αγωνιστική πρόταση της Πρωτοβουλίας Παρέμβασης Εκπαιδευτικών που καταθέσαμε σήμερα 23/12/2013 στη συζήτηση για τη συγκρότηση προεδρείου Δ.Σ. ΕΛΜΕ Χανίων. 
Εκτιμούμε ότι η συγκρότηση του προεδρείου πάνω σε ένα πρόγραμμα πάλης που θα απαντάει  στην κρίση από την σκοπιά των εργαζομένων και των συλλογικών τους συμφερόντων, είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ. Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να εμπνεύσει και να συσπειρώσει τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους ώστε να αντιμετωπίσουν την επίθεση κυβέρνησης - τρόικας νικηφόρα και να μπορέσουν να ανατρέψουν  αυτή την πολιτική και τους  όποιους εκφραστές της. 
Άλλωστε η θετική εμπειρία συγκρότησης και ομόφωνης δέσμευσης του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων την προηγούμενη διετία(2011-2013) σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη που πρέπει να αξιοποιήσουμε.


Καλές γιορτές σε όλους/ες  

  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Αγωνιστική πρόταση
για τη συγκρότηση προεδρείου Δ.Σ. στην ΕΛΜΕ Χανίων
Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, έγιναν την Τετάρτη 11/12/2013, εν μέσω μιας γενικευμένης, λυσσαλέας επίθεσης στον κόσμο της εργασίας από μια κυβέρνηση που συνεχίζει το έργο των δύο προηγούμενων,  η οποία σε αγαστή συνεργασία με την Τρόικα (Ε.Ε, Ε.Κ.Τ και ΔΝΤ),  στοχεύουν στην επιβολή λιτότητας χωρίς τέλος και σηματοδοτούν την επίθεση χωρίς έλεος σε όσα δικαιώματα είχαν κατακτήσει με τους αγώνες τους οι λαοί της Ευρώπης. Αυτή η επίθεση που στην Ελλάδα ξεδιπλώνεται τέσσερα χρόνια τώρα κάτω από καθεστώς ταπεινωτικής «Εποπτείας» και επέφερε την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωσή μας, αντιμετωπίζει εκτός από την σθεναρή αντίσταση των εργαζόμενων και το αδιέξοδο των οικονομικών τους «επιτευγμάτων».
Οι εκλογές έγιναν σε μια περίοδο όπου οι εκπαιδευτικοί αλλά και το σύνολο των εργαζομένων, έχουν πλέον ξεκάθαρο ότι  ο μισθός, η σύνταξη, η υγειονομική περίθαλψη, τα ασφαλιστικά  δικαιώματα θα υπάρξουν και στο μέλλον μόνο στο βαθμό που τα περιφρουρήσουμε με τους αγώνες μας, ανατρέποντας την ασκούμενη πολιτική που σήμερα έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και παλιότερα της ΔΗΜΑΡ και του ΛΑΟΣ.

Αν μείνουμε άβουλοι, στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει το νέο κύμα συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολείων, οι απολύσεις θα επεκταθούν,  η περαιτέρω αποκέντρωση-περιφερειακή συγκρότηση της  εκπαίδευσης. Επιπλέον, το «νέο λύκειο» των κοινωνικών φραγμών με το διπλό εξεταστικό ναρκοπέδιο σε όλες τις τάξεις, το «τεχνολογικό» λύκειο του Καλλικράτη, που κατάργησε τις ΕΠΑ.Σ. και τις πιο μαζικές και σύγχρονες ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ., το επιχειρηματικό ΑΕΙ πλήρως ελεγχόμενο από την αγορά, οδηγούν σε διωγμό χιλιάδες μαθητές από τη δημόσια εκπαίδευση.
Η προσπάθεια απ τη μεριά της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει την πολιτική και συνδικαλιστική δράση και τους αγωνιστές, μεγαλώνει μαζί με τα αδιέξοδά της. Η υπεράσπιση των αγωνιστών που διώκονται για τη δράση τους αυτή είναι στοιχειώδης όρος ύπαρξης και συνέχειας των αγώνων.  Όσο ο αυταρχισμός, η καταστολή και η αυθαιρεσία απ τη μεριά της κυβέρνησης και των εργοδοτών, μεγαλώνουν τόσο θα μεγαλώνει και η αναγκαιότητα στήριξης των θυμάτων αυτής της πολιτικής. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.
Η δράση της αντιφασιστικής κίνησης της ΕΛΜΕ Χανίων θα πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερους συναδέλφους και να μονιμοποιήσει τη δράση της. Επειδή παρά τις αποκαλύψεις για την εγκληματική οργάνωση και δράση των νεοναζί, ο κίνδυνος για τους μαθητές μας παραμένει μεγάλος και το καλύτερο όπλο για την αντιμετώπισή του είναι η γνώση. Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε μακριά το φασισμό από τα σχολεία μας πρέπει κάθε εκπαιδευτικός να αφιερώσει μέρος του μαθήματός του στην αντιφασιστική δράση. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η μόνιμη διοργάνωση του αντιφασιστικού φεστιβάλ των σχολείων με όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή μαθητών και συναδέλφων. Η πάλη μας για ένα άλλο σχολείο και για να ζούμε με αξιοπρέπεια απ το μισθό μας, πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με την πάλη μας για να εξαφανίσουμε τους φασίστες και τις «λύσεις» τους μέσα και έξω από τα σχολεία μας.
Ως Διοικητικό συμβούλιο πιστεύουμε ότι αναγκαίος όρος για να δοθεί ο αγώνας που χρειάζεται για την ανατροπής αυτής της πολιτικής και όσων την εκφράζουν, είναι η παραπέρα οικοδόμηση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των συναδέλφων και του ΔΣ της ΕΛΜΕ. Η εμπιστοσύνη αυτή μπορεί και πρέπει να οικοδομηθεί μέσα από ένα  συνεκτικό σχέδιο για την οργάνωση του αγώνα και με ένα πλαίσιο αιτημάτων που θα  αναγνωρίζει κάθε συνάδελφος ως κυρίαρχα.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει κριτήριο συνέπειας λόγου και έργων για όλους μας.

Το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί παρά να συμπυκνώνει όλα τα αιτήματα που υιοθετήθηκαν ως κυρίαρχα από την τελευταία, μεγαλειώδη σε ποσοστά συμμετοχής, απεργία και όλες τις κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα και να απαντάει στην κρίση από την σκοπιά των εργαζομένων και των συλλογικών τους συμφερόντων.

Επιστροφή στα σχολεία των συναδέλφων που βρίσκονται τώρα σε διαθεσιμότητα και σε τρεις μήνες πρόκειται να απολυθούν.
Καμιά διαθεσιμότητα – υποχρεωτική μετάταξη – απόλυση, υποχρεωτική μετάθεση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των σχολείων.
Διαγραφή του χρέους. Είναι φανερό στον καθένα ότι το χρέος αυτό ενώ δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, το έχουμε πληρώσει 4-5 φορές. Ως εργαζόμενοι δεν το αναγνωρίζουμε, δεν το πληρώνουμε.
Παλεύουμε για τη συνολική ανατροπή των μνημονίων και της επαίσχυντης δανειακής σύμβασης. Ο δημόσιος πλούτος, η δημόσια περιουσία, τα λιμάνια, οι δρόμοι, τα αεροδρόμια, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, το νερό και ο αέρας, είναι δικά μας. Δεν τα πουλάμε, δεν υποθηκεύουμε το μέλλον εμάς και των παιδιών μας.
Έξοδος απ το μηχανισμό της ΟΝΕ και το ευρώ. Εθνικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση και λειτουργία τους κάτω από κοινωνικό έλεγχο ώστε να διασφαλίζεται ότι θα υπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε την «κρατικοποίηση» των χρεών των τραπεζών στο πρότυπο της Protonbank, της ΑΤΕ και του ΤΤ και τη μεταβίβαση του φιλέτου στους άλλους τραπεζίτες.
Αναδιανομή του πλούτου. Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας(ενδεικτικά1400 ευρώ καθαρά στο νεοδιόριστο), κατάργηση του μισθολογίου-βαθμολογίου-ποινολόγιου, επαναφορά του 13-14ου μισθού. Αφορολόγητο στις 20.000, κατάργηση όλων των χαρατσιών και των έκτακτων εισφορών.
Παλεύουμε αταλάντευτα για ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο σχολείο, που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλη τη γνώση, με στήριγμά του τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
Η τεχνική –επαγγελματική εκπαίδευση να παρέχεται δωρεάν μετά το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο σε διετείς δημόσιες εκπαιδευτικές δομές, όπως είναι οι ΕΠΑΣ, με πλήρη κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων και δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Όχι στο «νέο» λύκειο, και τη «νέα» τεχνική εκπαίδευση που οδηγεί χιλιάδες μαθητές εκτός δημόσιας εκπαίδευσης και τους υπόλοιπους στη δωρεάν μαθητεία. Όχι  στο επιχειρηματικό ΑΕΙ.    
Ανατροπή των σχεδιασμών για «περιφερειοποίηση» των σχολείων, τις νέες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων.
Παλεύουμε για τη μείωση του ωραρίου διδασκαλίας - λιγότερη δουλειά – δουλειά για όλους.
25 μαθητές στο τμήμα, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών που να καλύπτουν τις ανάγκες των σχολείων.
Επαναφορά των υποστηρικτικών δομών της ΠΔΣ και της ενισχυτικής διδασκαλίας και κάλυψή τους μέσω των μόνιμων διορισμών.
Ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας στα απομακρυσμένα σχολειά και για τα παιδιά των φτωχών και των ανέργων.
Επαναλειτουργία του θεσμού των σχολικών βιβλιοθηκών
Όχι στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των σχολείων και στην αξιολόγηση-χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. Δεσμευόμαστε ότι θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην περάσει η αξιολόγηση στην πράξη. Δεν θα επιτρέψουμε τη «νομιμοποίηση» του κλεισίματος των σχολείων και της μισθολογικής-βαθμολογικής καθήλωσης και των επόμενων απολύσεων των εκπαιδευτικών.
Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12) και του αυταρχικού Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.
Όχι στην αφαίρεση των αρμοδιοτήτων του Συλλόγου των Διδασκόντων υπέρ του Διευθυντή-αξιολογητή.
Δημοκρατία στα σχολεία τώρα.
Ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιστροφή των κλεμμένων στα ταμεία μας. Καθοριστική πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας.
Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω, προφανώς δεν αρκεί η κινητοποίηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ. Απαιτείται και ο παραπέρα  εκδημοκρατισμός της λειτουργίας του ίδιου του σωματείου μας, με ενίσχυση του αποφασιστικού χαρακτήρα των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων και των διαδικασιών βάσης.
Χρειάζεται ακόμη, η επιτροπή αγώνα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του περασμένου καλοκαιριού, να  πλαισιωθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους, που θα συνεδριάζει από κοινού με αυτή της πρωτοβάθμιας και όσων άλλων σωματείων υπάρχουν αντίστοιχες επιτροπές. Στόχος μας είναι η λειτουργία μόνιμου συντονιστικού με τα υπόλοιπα σωματεία που θα οδηγεί σε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις.
Στην ίδια κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει επίσης η ενεργοποίηση της οργανωμένης συζήτησης μέσα στους συλλόγους διδασκόντων για τα ζητήματα που μας απασχολούν.

Εκτιμούμε ότι με τους συλλόγους και την Ένωση γονέων έχουμε χτίσει μια καλή συνεργασία που το προηγούμενο διάστημα εκφράστηκε με τη μεγάλη συμπαράσταση των συλλόγων γονέων στην απεργία μας. Τη συνεργασία αυτή πρέπει να τη συνεχίσουμε μέσα από κοινές δράσεις, εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Μέσα από συζητήσεις, εκδηλώσεις, μαζικές γενικές συνελεύσεις, πρέπει να  οικοδομήσουμε την ενότητα στο εσωτερικό μας και με τους γονείς των μαθητών μας. Χρειάζεται να  προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε μεθοδικά και αποτελεσματικά τα μέλη μας ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στο τέλος νικηφόρα τη μεγάλη μάχη της συνολικής ανατροπής αυτής της πολιτικής και των όποιων εκφραστών της, που ξεκινήσαμε  το Σεπτέμβρη και που αναπόφευκτα πρέπει να δώσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται. Για την πραγματοποίηση των παραπάνω, απαιτείται και θα επιδιώξουμε το μόνιμο συντονισμό με τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, τόσο σε επίπεδο επιτροπών αγώνα, όσο και σε επίπεδο ΔΣ.
Ταυτόχρονα θα επιχειρήσουμε την οριζόντια διασύνδεση των ΕΛΜΕ της Κρήτης με ένα τακτικό και μόνιμο τρόπο, για παρεμβάσεις σε επίπεδο περιφέρειας
 Όσο πιο αποφασισμένοι, συσπειρωμένοι, με τις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές συμμαχίες δώσουμε αυτό τον αγώνα, τόσο περισσότερες πιθανότητες νίκης, έχουμε. Ο αγώνας μας το καλοκαίρι και το Σεπτέμβρη, ο αγώνας των εργαζομένων στην ΕΡΤ, των εργαζόμενων στην υγεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, δείχνουν το δρόμο.

Η επόμενη διετία θα είναι κρίσιμη για το μέλλον μας ως εργαζομένων, ως εκπαιδευτικών, εντέλει ως αξιοπρεπών ανθρώπων. Το πρόσφατο και παλαιότερο αγωνιστικό μας παρελθόν ως κλάδος, δίνει την ελπίδα ότι θα αντεπεξέλθουμε στην τεράστια πρόκληση της συνολικής απάντησης. Ας ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων από κει που το αφήσαμε το Σεπτέμβρη!



Χανιά 23-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου