Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Μια άποψη για τα Χριστούγεννα

Χριστούγενα.
Μια θρησκευτική γιορτή εμπορικού χαρακτήρα και μόνο. Τα καταστήματα περιμένουν εκείνες τις μέρες να σωθούν, με οτιδήποτε μπορούν να προσελκύσουν τον κόσμο να αγοράσει, οτιδήποτε για να παραμείνουν ανοιχτά. Κάθε πέρυσι βέβαια και καλύτερα. Πέρυσι ο κόσμος είχε λεφτά, ελάχιστα, αλλά αγόραζε ακόμα. Φέτος; Φέτος τα καταστήματα που θα είναι ανοιχτά και τις Κυριακές, θα έχουν κόσμο κυρίως στις βιτρίνες. Φέτος θα κυριαρχήσει το οφθαλμόλουτρο. Όχι μόνο στα καταστήματα. Αλλά και στα σπίτια. «Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο» λέει η λαϊκή παροιμία και φέτος θα ισχύσει. 
Πολλές οικογένειες φέτος δεν έχουν καν τα απαραίτητα για έναν βασικό δείπνο, πόσο μάλλον για ένα εορταστικού τύπου τραπέζι. Δεν έχουν θέρμανση γιατί έγινε είδος πολυτελείας, την στιγμή που το πετρέλαιο είναι για ελάχιστους και η καύση ξυλείας στις μεγάλες πόλεις απαγορεύεται. Δεν έχουν χρήματα για τα απαραίτητα και πόσο μάλλον για δώρα… Πολλοί θα ζήσουν τις γιορτές ψάχνοντας στους κάδους για τα πιο πολύτιμα δώρα που θα τους αφήσουμε εμείς. Ρούχα, παπούτσια, φαγητό. Θα περιμένουν καρτερικά για ένα πιάτο φαγητό και λίγο γάλα (στην καλύτερη των περιπτώσεων) στα συσσίτια. Και θα ψάξουν να βρουν μια ζεστή γωνιά για να κοιμηθούν. 
Και μέσα σε όλα αυτά παραμονές των γιορτών ετοιμάζονται οι πλατείες να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με δέντρα και φιέστες. Θα μου πείτε ακόμα κι έτσι οι άστεγοι και οι φτωχοί θα ξεχάσουν έστω για λίγο τις δυσκολίες τους. Την επόμενη μέρα θα ξεχαστούν όμως οι ίδιοι απ τους «φιλάνθρωπους». Μέχρι να τελειώσουν αυτές οι "φιέστες" κάποιοι, οι πιο τυχεροί, θα δεχθούν ένα πενιχρό δώρο απ αυτούς που απαιτούν να λέγονται άνθρωποι. Οι οικογένειες θα φάνε απ τα μικροδωράκια αυτών που νομίζουν πως αν δώσουν τον οβολό τους τότε θα είναι και οι καλοί άνθρωποι του 2014. 
Κι όταν τα φώτα κλείσουν και τα πληρωμένα ΜΜΕ φύγουν όλοι θα γυρίσουμε στις ζωές μας. Οι μόνοι που θα χαρούν τις μέρες αυτές θα ναι εκείνοι που θα κάνουν το «ψυχικό» κοροϊδεύοντας για μια ακόμα χρονιά τον κόσμο. Τελικά τα Χριστούγεννα φέτος τι είναι και για ποιους είναι;

Κουκουβάγια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου