Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Οι εργαζόμενοι της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟ.ΜΕΤ. κάνουν το μεγάλο βήμα

Στην δημιουργία Κοιν.Σ.Επ. προχωρούν οι εργαζόμενοι της αυτοδιαχειριζόμενης κολλεκτίβας της πρώην ΒΙΟ.ΜΕΤ. Το βήμα είναι τεράστιο καθώς πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση τέτοιου μεγέθους που περνάει σε εργατικό έλεγχο και προσπαθεί να λειτουργήσει με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Το εγχείρημα αποτελεί φάρο και για επόμενες επιχειρήσεις οι οποίες εγκαταλείπονται από τα (πρώην) αφεντικά στην μοίρα τους. Η μοίρα τους πλέον μπορεί και πρέπει να είναι η αυτοδιαχείριση της εργασίας - του προϊόντος, της ίδιας της ζωής των εργαζομένων. Όχι τυχαία και αυτό το συνεργατικό εγχείρημα τείνει το χέρι του προς την κοινωνία και αποφασίζει να εντάξει στις τάξεις του την τοπική κοινωνία. Είναι κοινός τόπος σε όλες τις συνεργατικές κολλεκτίβες είτε στην Ελλάδα, είτε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Η ΒΙΟ.ΜΕΤ. κινείται στον αντίποδα των λευκών νυχτων (κελιών θα έλεγα) των νεοφιλελεύθερων ταλιμπάν βάζοντας πρωταρχικό στόχο τον βιοπορισμό μέσα από την εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, τον σεβασμό στις ανάγκες του και την αρμονική συνύπαρξη με την υπόλοιπη κοινωνία. 
Είναι η απόδειξη ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ, είναι η απόδειξη ότι η αλληλεγγύη είναι πανίσχυρη κοινωνική δύναμη, είναι η απόδειξη ότι ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ. Γιατί πολύ απλά η κρίση αυτή δεν είναι ένα οικονομικό απλά ή ένα φυσικό γεγονός. Η κρίση αυτή είναι δημιούργημα του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, αποτελεί την σφραγίδα της πολιτικής του ηγεμονίας και έρχεται σε ευθεί ασύγκρουση με κάθε δικαίωμα ή ψήγμα ελευθερίας που βαστούσαν οι εργαζόμενοι.

Η απάντησή μας σε όλα αυτά μπορεί να είναι ΜΟΝΟ μια: χτύπημα στην καρδιά του χτήνους, χτύπημα στο κέντρο της νεοφιλελεύθερης επέλασης, χτύπημα στον πυρήνα της ίδιας της φύσης της εργασίας. Άλλωστε ανέκαθεν αυτό που φοβόντουσαν τα αφεντικά δεν ήταν οι συνασπισμένοι εργάτες που διεκδικούσαν κάποια δικαιώματα. Αυτό που φοβόντουσαν πάντα ήταν η στιγμή που η εργατική τάξη συνειδητοποιεί τον εαυτό της και την δύναμή της και αποφασίζει να πορευτεί ΔΙΧΩΣ ΑΦΕΝΤΕΣ. Εμείς έχουμε την δύναμη και ήρθε η ώρα να την χρησιμοποιήσουμε καλοσορίζωντας την προωτοβουλία των εργζομένων της ΒΙΟ.ΜΕΤ.


C_C

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου