Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση Μαχόμενων Μηχανικών για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο

Εκφρά­ζουμε την έντονη αντί­δρασή μας σχε­τικά με την βια­στική και χωρίς καμία ενη­μέ­ρωση και τεκ­μη­ρί­ωση από­φαση μετα­φο­ράς και κατα­στρο­φής του χημι­κού οπλο­στα­σίου της Συρίας στην κλει­στή θαλάσ­σια περιοχή ανά­μεσα σε Ιτα­λία, Μάλτα, Λιβύη και Ελλάδα.


Η από­φαση παρά­δο­σης και εξου­δε­τέ­ρω­σης των χημι­κών όπλων της Συρίας πάρ­θηκε τον περα­σμένο Σεπτέμβριο 2013 με ΗΠΑ και Ρωσία να συμ­φω­νούν, ως μία διπλω­μα­τική λύση για την απο­φυγή στρα­τιω­τι­κής επέμ­βα­σης στη Συρία. Επι­κε­φα­λής της εξου­δε­τέ­ρω­σης των χημι­κών όπλων είναι η Οργά­νωση για την Απα­γό­ρευση των Χημικών Όπλων (OPCW, http://www.opcw.org/), σε συνερ­γα­σία με τον Οργα­νι­σμό Ηνω­μέ­νων Εθνών. Σημειώνεται ότι βάσει των ανα­κοι­νώ­σεων της OPCW, διά­φο­ρες χώρες έχουν δηλώ­σει χημικά όπλα, που ανέρ­χο­νται σε περί­που 70.000 τόνους τοξι­κών προ­ϊ­ό­ντων σε 8,6 εκατ. μονά­δων πολε­μο­φο­δίων και κοντέι­νερ με τα μεγα­λύ­τερα χημικά οπλο­στά­σια να βρί­σκο­νται στη Ρωσία και τις Ηνω­μέ­νες Πολιτείες. H OPCW, βάσει της ανα­κοί­νω­σής της «Λεπτο­με­ρείς απαι­τή­σεις για την κατα­στροφή των συρια­κών χημι­κών όπλων των εγκα­τα­στά­σεων παρα­γω­γής τους», ορί­ζει αυστη­ρές ημε­ρο­μη­νίες κατα­στρο­φής των βασι­κών συστα­τι­κών των χημι­κών όπλων, σε περιοχή εκτός της Συρίας και έως τις 31/03/2014. Δεν είναι λοι­πόν δυνατό σε αυτό το διά­στημα να μελε­τη­θεί και να βρε­θεί λύση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα για το περι­βάλ­λον και τη δημό­σια υγεία. Η γρή­γορη, στρα­τιω­τι­κού χαρα­κτήρα από­φαση κατα­στρο­φής των χημι­κών όπλων δεν υπο­λο­γί­ζει τις τερά­στιες και μη ανα­τρέ­ψι­μες επι­πτώ­σεις μίας τέτοιας κλί­μα­κας χημι­κής εξου­δε­τέ­ρω­σης και μάλι­στα εν πλω, στην κλει­στή θαλάσ­σια περιοχή ανά­μεσα στις χώρες Ιτα­λία, Μάλτα, Λιβύη και Ελλάδα.


Πληροφορίες τόσο για τη σύσταση των χημι­κών όπλων, τον τρόπο διά­θε­σης των απο­βλή­των που θα παρα­χθούν κατά την εξου­δε­τέ­ρωσή τους, όσο και για τις ποσό­τη­τες που θα μετα­φερ­θούν είναι συγκε­χυ­μέ­νες με τους τόνους χημι­κών να ανε­βο­κα­τε­βαί­νουν από τους 560 t έως 1200 t στα πολλά δημο­σιεύ­ματα που έχουν εκδο­θεί για το θέμα αυτό. Επί­σης συνο­λικά 14 χώρες παρέ­χουν χρη­μα­το­δό­τηση για την ενί­σχυση αυτού του σχε­δίου, χωρίς να διευ­κρι­νί­ζε­ται ποιες είναι αυτές και εάν συμ­με­τέ­χει και η Ελλάδα.

Αντι­δρά­σεις επί­σης σημειώ­νο­νται στο Ιτα­λικό λιμάνι (Gioia Tauro) μετα­φόρ­τω­σης των χημι­κών . Πλήθος οργα­νι­σμών και πανε­πι­στη­μια­κών έχουν εκφρά­σει την αντί­θεσή τους με το σχέ­διο του ΟΗΕ ενώ σύμ­φωνα με την ανα­κοί­νωση του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλω­μα­τού­χων Μηχα­νι­κών Περιβάλλοντος «Τυχόν εξου­δε­τέ­ρωση του χημι­κού οπλο­στα­σίου της Συρίας, στην κλει­στή Θάλασσα της Μεσο­γείου, με την αμφι­λε­γό­με­νης επάρ­κειας μέθοδο της υδρό­λυ­σης, ελλο­χεύει κιν­δύ­νους τόσο για την δημό­σια υγεία, την Αλιεία και τον Τουρισμό. Πιστεύοντας στην Αρχή «ο ρυπαί­νων πλη­ρώ­νει» τα όπλα πρέ­πει να κατα­στρα­φούν και να απο­θη­κευ­τούν είτε στη χώρα παρα­γω­γής τους είτε στη χώρα αγο­ράς τους».

Οι Μαχό­με­νοι Μηχα­νι­κοί απαι­τούμε να στα­μα­τή­σει τώρα η μετα­φορά της χημι­κής αυτής βόμ­βας και να ακυ­ρω­θεί το σχέ­διο κατα­στρο­φής των χημι­κών όπλων της Συρίας στο κέντρο της Μεσο­γείου. Ενώ­νουμε τη φωνή μας με τους άλλους συλ­λό­γους και οργα­νώ­σεις που αντι­δρούν σε αυτή την από­φαση και καλούμε όλο τον κόσμο να αντι­στα­θεί στα σχέ­δια των Διε­θνών Οργα­νι­σμών που ακο­λου­θούν τις εντο­λές των παρα­γω­γών του παγκο­σμίου χημι­κού οπλο­στα­σίου, αδια­φο­ρώ­ντας για το μέλ­λον των λαών και του περιβάλλοντος.
Πηγές :
  • http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/10559533/How-Syrias-chemical-weapons-are-being-destroyed.html 
  • http://www.neakriti.gr/DefaultENC.aspx?page=printerfriendly&DocID=1107412&srv=127
  • http://www.goodnet.gr/rotator/articles/plana-apo-to-ploio-pou-metaferei-ta-chimika-tis-surias-video.html
  • http://www.opcw.org/index.php?eID=dam_frontend_push&docID=16875 
  • http://www.cretalook.gr/show/oxi-apo-to-tee-tak-gia-ta-ximika-tis-syrias-sti-mesogeio.html
  • http://www.tanea.gr/news/world/article/5075472/kymata-panikoy-sto-tzogia-taoyro/ 

Πηγή : Μαχόμενοι Μηχανικοί ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου