Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΣΕ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αυξάνονται οι άποροι

Ξεκίνησε η διάθεση ελαιολάδου σε πολύτεκνους στα Χανιά ενώ στη Σούδα μοιράστηκε λάδι και κασέρι
Αυξάνονται οι άποροι στα Χανιά, όπως διαπιστώθηκε χθες κατά τη διανομή λαδιού και τροφίμων σε πολύτεκνους και απόρους, στο πλαίσιο του προγράμματος “Δωρεάν Διανομή Τροφίμων” του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, 2.232 κιλά λαδιού και 703 πακέτα κασεριού διένειμε σε 322 οικογένειες η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων, από τα κοινοτικά αποθέματα, ως φορέας υλοποίησης του προγράμματος “Δωρεάν Διανομή Τροφίμων σε απόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης”, που παρείχε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επίσης στη διανομή δύο τόνων ελαιολάδου, μέσω του ίδιου προγράμματος, προχώρησε από χθες, σε 341 οικογένειες δικαιούχων, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Χανίων στα γραφεία του Συλλόγου.
ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΟΥΔΑΣ

«Στις μέρες που διανύουμε τα τρόφιμα αυτά είναι μια βοήθεια. Ως Δήμος, εκτός από όσα προσφέρουμε με ιδίους πόρους, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για συνανθρώπους που έχουν ανάγκη, διεκδικώντας πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα. Διότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, ακόμη κι αυτήν τη μικρή ποσότητα, την έχει ανάγκη με την παρατεταμένη κρίση που διανύουμε», ανέφερε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων Χρυσούλα Χατζηδάκη.
\
Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε χθες στο παλιό Δημαρχείο της Σούδας από απόρους οι οποίοι είχαν ενημερωθεί εγκαίρως από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του Δήμου Χανίων προκειμένου να λάβουν λάδι και κασέρι. Η διανομή διήρκησε από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι σε 322 οικογένειες δικαιούχων, ωστόσο, μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι είχαν προσέλθει κιόλας 231 άποροι.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΝΔΕΙΑΣ

Την αυξητική τάση, σε ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια της ένδειας στα Χανιά, επεσήμανε η κα Χατζηδάκη, η οποία γνωστοποίησε πως το Τμήμα Πρόνοιας του Δήμου Χανίων έχει προχωρήσει και φέτος στην παροχή επιδομάτων οικονομικής ενίσχυσης -  ένδειας.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

• Το 2012 δόθηκε συνολικά μέσω επιδομάτων ένδειας το ποσό των 6.800 ευρώ σε εικοσι πέντε οικογένειες που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
• Το 2013 δόθηκε συνολικά σε εξήντα πέντε οικογένειες το ποσό των 16.680 ευρώ, ενώ
• για τους πρώτους δύο μήνες του 2014 έχει δοθεί συνολικά μέχρι στιγμής σε 17 οικογένειες το ποσό των 4.600 ευρώ.

Οσον αφορά τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου η κα Χατζηδάκη ανέφερε πως κατατέθηκαν 765 αιτήσεις, ενώ τα αποτελέσματα της μοριοδότησης θα ανακοινωθούν άμεσα, ώστε μέσα στον Μάρτιο οι 400 δικαιούχοι, που είναι κυρίως οικογένειες (συνολικά 1.200 άτομα ως μέλη οικογενειών), να λάβουν τις σχετικές κάρτες για να παίρνουν τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Επίσης, σημείωσε πως επειδή οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής προχωρά στη διανομή τροφίμων και ρούχων σε απόρους ανεξάρτητα εάν είναι ή όχι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

Δύο τόνους ελαιολάδου ξεκίνησε να μοιράζει από χθες ο Σύλλογος Πολυτέκνων στα Χανιά. Συνολικά ο Σύλλογος παρέλαβε δύο τόνους λαδιού, που παρείχε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα μοιραστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου σε 341 πολύτεκνες οικογένειες που έχουν εγκριθεί  από τις 1.817 που είχαν καταθέσει αιτήσεις.

Ωστόσο, η προσέλευση των πολυτέκνων χθες -πρώτη ημέρα της διανομής λαδιού- ήταν απογοητευτική. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχαν προσέλθει για να λάβουν το λάδι που δικαιούντο μόλις 8 – 10 πολύτεκνοι. Κάτι που ο υπεύθυνος διανομής τροφίμων του Συλλόγου Πολυτέκνων Τάσος Ανδρουλάκης απέδωσε στο γεγονός ότι φέτος «η ποσότητα είναι ελάχιστη. Υπάρχει οικογένεια που παίρνει 3 λίτρα λαδιού κι έναν πολύτεκνο που μένει σε μακρινή περιοχή από το κέντρο, π.χ. Σφακιά, Παλιόχωρα κ.α., δεν τον συμφέρει να κατέβει για να πάρει μόλις 3 κιλά. Θα κατέβει όποτε έχει κι άλλες δουλειές στα Χανιά για να τα συνδυάσει όλα μαζί».

Παράλληλα, οι πολύτεκνοι κάνουν λόγο για δραματική μείωση φέτος των τροφίμων που διανέμονται, αλλά και των εισοδηματικών κριτηρίων. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος διανομής τροφίμων του Συλλόγου Πολυτέκνων, το 2012 στον Σύλλογο Χανίων είχαν δοθεί συνολικά 84 τόνοι τροφίμων (λάδι, φέτα, μακαρόνια, γραβιέρα, ρύζι), ενώ φέτος δόθηκαν μόλις 13,5 τόνοι τροφίμων!

Οσον αφορά τα εισοδηματικά κριτηρια, ο ίδιος επεσήμανε ότι «έχουν μειωθεί δραματικά, εάν το εισόδημα μιας οικογένειας υπερβαίνει τα 7.200 ευρώ, την απορρίπτουν» και επιπλέον πρόσθεσε ότι: «Το Υπουργείο έχει πέσει σε δύο ατοπήματα: α. έλαβε υπόψη του το εκκαθαριστικό του 2012 που είχε τα εισοδήματα του 2011 μέσα, κατά την οποία χρονιά οι πιο πολλοί πολύτεκνοι δούλευαν ακόμη, ενώ τώρα αρκετοί από αυτούς δεν δουλεύουν καθόλου, β. φέτος θεωρήσανε ως τεκμαρτό εισόδημα το αυτοκίνητο ή το σπίτι που έχει κάποιος στο όνομά του. Και γι’ αυτό δεν του χορηγούνται τρόφιμα. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα».

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση που βιώνουν οι πολύτεκνοι στα Χανιά λόγω της κρίσης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου του Συλλόγου Πολυτέκνων  κ. Νίκος Τσιραντωνάκης τόνισε ότι δεν ισχύει πια το επίδομα πολυτεκνίας 45 ευρώ που παλιότερα δίνονταν χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για παιδιά πολυτέκνων έως 23 ετών. Η διανομή λαδιού θα γίνεται από 9.30 π.μ. έως 1.30 μ.μ. από τα γραφεία του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Χανίων και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 28 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου