Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

«Η ΕΡΤ είναι ανοιχτή. Δεν έκλεισε ποτέ!»

Γράφει η Σοφία Θεοδωράκη Δημοσιογράφος
Απολυμένη – Εργαζόμενη της ΕΡΑ Χανίων

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ»! Μ’ αυτή τη φράση να μας στοιχειώνει πορευόμαστε τους τελευταίους  σχεδόν  8 μήνες εμείς οι εκατοντάδες απολυμένοι της ΕΡΤ, που συνεχίζουμε να δουλεύουμε απλήρωτοι καθημερινά και χωρίς να μας έχουν καταβληθεί  οι νόμιμες αποζημιώσεις. Στη φράση αυτή του Σ. Κεδίκογλου εμείς απαντάμε: «Η ΕΡΤ είναι ανοιχτή. Δεν έκλεισε ποτέ!» 
 Είναι μια εμπειρία ζωής αυτό που ζούμε όσοι συνεχίζουμε να κρατάμε την ΕΡΑ Χανίων και την ΕΡΤ ανοιχτή επί 8 μήνες. Ένα πείραμα αυτοδιαχείρισης είναι σε εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα οδηγήσει!  Είναι ένα πείραμα που πρέπει να εκτιμηθεί και ίσως να αξιοποιηθεί. Είναι μοναδικά τα συναισθήματα που βιώνουμε όλο αυτό το διάστημα: απίστευτη συναδελφικότητα, πάθος, αλληλεγγύη στην πράξη,  χαρά για τη δουλειά μας. Και το βασικότερο;  Η κατάσταση αυτή έδιωξε το φόβο: όταν αγωνίζεσαι για κάτι, μικρό ή μεγάλο, παύεις να φοβάσαι.  Μόνο ελπίζεις!  Εννοείται πως τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί χωρίς τους αλληλέγγυους συμπολίτες μας . Η υποστήριξη των ανθρώπων αυτών από την πρώτη μέρα έως σήμερα είναι ένα μάθημα ζωής! Παραμένουν συντονισμένοι, συμπαραστέκονται με κάθε τρόπο, (ακόμα και με τρόφιμα),συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που συχνά διοργανώνονται στην ΕΡΑ Χανίων, επικοινωνούν καθημερινά, είτε μέσω μηνυμάτων και τηλεφωνικά, είτε με τη φυσική τους παρουσία! Τους ευχαριστώ για μια ακόμη φορά για όσα μου διδάσκουν, όλους αυτούς τους μήνες! Έχουμε, επίσης, επικοινωνία με ακροατές και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, που μας παρακολουθούν καθημερινά από τους 1512 στα μεσαία κύματα. Αυτόν το σταθμό θέλουν  να κλείσουν (στους σχεδιασμούς  για τη ΝΕΡΙΤ δεν προβλέπεται ΕΡΑ Χανίων).  Δεκάδες μαθητές από γυμνάσια και λύκεια της πόλης μας, αλλά και απλοί πολίτες κάνουν τις δικές τους εκπομπές, στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθειά μας. Καλλιτέχνες του τόπου μας προσφέρουν σε κάθε ευκαιρία, αφιλοκερδώς, ψυχαγωγία και πολιτισμό στους αλληλέγγυους συμπολίτες μας και στους ακροατές. Αξέχαστη, για παράδειγμα, θα μας μείνει η βραδιά, που το συγκρότημα της ΟΚΤΑΒΑΣ μας χάρισε! Η συγκεκριμένη συναυλία, που πραγματοποιήθηκε στο  στούντιο της ΕΡΑ Χανίων, μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΑ Θεσσαλονίκης και μέσω αυτής και των περιφερειακών σταθμών, σε όλη τη χώρα! Πήραμε μηνύματα από Καστελλόριζο μέχρι Ορεστιάδα!
 Οι εγκαταστάσεις της ΕΡΑ στη Σούδα είναι ανοιχτές το πρωί και πολύ συχνά και το απόγευμα. Mπορεί πολύ εύκολα, λοιπόν, κανείς να διαπιστώσει πώς λειτουργεί η αυτοδιαχείριση: συνεργασία , τάξη, καθαριότητα, άριστα συντηρημένα και προσεγμένα μηχανήματα (αυτές τις εντολές έχουμε άλλωστε από τον Μάναλη τον «ειδικό διαχειριστή» της ΕΡΤ). Τεράστιος ο  μόχθος  και η ευθύνη των συναδέλφων τεχνικών!

 Από την 1/1/2014 οι Έλληνες πολίτες καλούνται να πληρώσουν και το ανταποδοτικό τέλος («χαράτσι» το χαρακτήριζε τον Ιούνιο ο Κεδίκογλου) για τη ΔΤ που θα γίνει ΝΕΡΙΤ;; Εμείς  οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της ελεύθερης ΕΡΤ  κρατάμε   επί 8 μήνες  ανοιχτούς τους περιφερειακούς σταθμούς σε όλη τη χώρα. Διαδικτυακά, αλλά και μέσω των περιφερειακών εκπέμπει το 1ο, το 2ο και το 3ο πρόγραμμα, η ΕΡΑ Θεσσαλονίκης, η ΕΡΤ3. Το πρόγραμμα της ΕΡΑ Χανίων μεταδίδεται καθημερινά από τους 100,6 στα FM,από τον πομπό των μεσαίων στους 1512 χιλιόκυκλους και μέσω του διαδικτύου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση erahania.blogspot.gr στην ιστοσελίδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, που μας αναμεταδίδει από την πρώτη στιγμή, τον ιστότοπο «otoixos», καθώς και σε διάφορα ιστολόγια αλληλέγγυων συμπολιτών μας. Σε ό,τι με αφορά, δεν αισθάνομαι ούτε παράνομη ούτε καταληψίας. Νιώθω ότι απαντάμε στην παρανομία και στην παραβίαση του Συντάγματος με καθαρό, τίμιο αγώνα για τη δουλειά μας που μας τη στέρησαν με βίαιο τρόπο, ενώ συνεχίζουν να παρανομούν.  Απολαμβάνουμε τη δουλειά μας περισσότερο τώρα, παρά την οικονομική ασφυξία, γιατί είμαστε εντελώς απελευθερωμένοι και ό, τι κάνουμε το κάνουμε πάντα σε επαφή με την τοπική κοινωνία και τους πολίτες που μας στηρίζουν.
 Και το ταξίδι συνεχίζεται…….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου