Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος. || Κοινωνικό Στέκι- Στέκι Μεταναστών

Σήμερα γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη ανθρωπιστικής τραγωδίας. 331 μετανάστες μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, βρεθήκαν μεσοπέλαγα, σε ακυβέρνητο σαπιοκάραβο, πριν ολοκληρώσουν το ταξίδι τους, για μια καλύτερη ζωή. Τελικά μεταφέρθηκαν στο εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς, μέσω Παλαιόχωρας. Είναι γεγονός ότι οι τοπικές αρχές έκαναν ότι μπορούσαν για την φιλοξενία των μεταναστών, αν και ο χώρος φιλοξενίας τους, δεν είναι και ο πλέον κατάλληλος, αφού δεν προβλέπεται να φιλοξενεί ανθρώπους αλλά εμπορεύματα.
Επίσης σημαντική είναι η συμβολή των εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των Γιατρών του Κόσμου.
Για μια ακόμη φορά όμως, φάνηκε, ότι το κράτος είναι απροετοίμαστο για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων περιστατικών, αφού αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως λαθραίους χωρίς δικαιώματα.
Παρακολουθώντας τα γεγονότα δημιουργούνται ερωτηματικά, πως οι μετανάστες κατέληξαν στην Ελλάδα, αφού το πλοιάριο που επέβαιναν εξέπεμψε σήμα κίνδυνου, ενώ βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Μάλτας. Μήπως η Frontex διαδραμάτισε κάποιο ύποπτο ρόλο;
Ένα άλλο ερώτημα είναι, τι θα κάνουν οι Ελληνικές αρχές με τα ανήλικα παιδιά, που όπως είδαμε, είναι πολύ περισσότερα από όσα αναφέρονται. Αν δηλαδή εφαρμοστεί η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υιοθέτησε ο ΟΗΕ το 1989 και επικυρώθηκε από την Ελλάδα το 1992. Υπενθυμίζεται ότι, προβλέπεται ειδική διαδικασία για τους αλλοδαπούς ηλικίας 14-18 ετών που δεν συνοδεύονται από τους γονείς τους.
Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση της τραγωδίας θα είναι η κατάληξη των μεταναστών (άνδρες, γυναίκες, παιδιά) σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κάτω από τις γνώστες άθλιες συνθήκες κράτησης ή η επαναπροώθησή τους.
•Ζητάμε την καταγγελία από την Ελληνική Κυβέρνηση, της Σύμβασης Δουβλίνο ΙΙ, που απαγορεύει την ελεύθερη μετακίνηση μεταναστών στην Ευρώπη.
•Να αφεθούν ελεύθεροι οι μετανάστες ώστε να πάνε στις χώρες προορισμού τους.
•Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος.

Χανιά, 1/4/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου