Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΠΛΑΤΕΙΩΝ

25 Μάη 2011. Το διαδίκτυο ήταν γεμάτο καλέσματα για μια πρωτότυπη συνάντηση σε όλη την Ελλάδα.

Η αρχική ιδέα όλου αυτού που έγινε σήμερα ανήκε σε έναν 18χρονο όπου μαζί με άλλους δύο συνομηλίκους κατάφεραν να κινητοποιήσουν τον κόσμο από το facebook και από εκεί και πέρα όλα πήραν το δρόμο τους.Η εκκίνηση δόθηκε σήμερα και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Όμως το γεγονός ότι άνθρωποι όλων των ηλικιών, άνθρωποι διαφορετικών απόψεων και άνθρωποι που ίσως για πρώτη φορά στη ζωή τους βρίσκονταν σε διαμαρτυρία ήταν εκεί. Ένωσαν τη φωνή τους με όλους μας και δείξαμε τελικά ότι μπορεί να γίνει διαμαρτυρία χωρίς παρατράγουδα, δείξαμε ότι μπορούμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη για να υπερκεράσουμε τα όποια προβλήματα και ενωμένοι να αναζητήσουμε κοινούς στόχους.
Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια σε όλους μας... Η ανηφόρα μόλις ξεκίνησε... Η σκυτάλη πέρασε σε σας''
Έγραφε η σελίδα ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Στα Χανιά με πρωτοβουλία μιας κοπέλας κι ενός αγοριού, αγνώστων μεταξύ τους που γνωρίστηκαν μέσω της προτεινώμενης εκδήλωσης  του Συντάγματος φτιάχτηκε μια αντίστοιχη για τα Χανιά.
Στον τοίχο της εκδήλωσης στο facebook  διάβαζες :
η ιστορια δεν γραφεται απο την τηλεοραση θα την γραψουμε εμεις οι ιδιοι στους δρομους, Μανόλης
Οι Ισπανοι μας δειχνουν το δρομο, καιρος να ξυπνησουμε και εμεις, Νίκος
Σημερα στις 6 ας θυμηθουμε ολοι οτι αυτα που μας ενωνουν ειναι πιο πολλα απ αυτα που μας χωριζουν ... κι ας μεινουμε μονο σ αυτα! ... ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ!!!!!,Κίττυ
Θα ειμαι εκει!!!!!! Ελπιζω να λαβουν το μηνημα αυτο και ορισμενοι που ειναι βολεμενοι και να παραστουν μαζί μας. Πρεπει όλοι να καταλαβουν οτι αυτη η συγκεντρωση διαμαρτυρίας και αγανακτησης μας αφορα όλους και οχι ορισμένους. Πρέπει επιτελους να πουμε ενα μεγαλο ΟΧΙ σε όλυς εκεινους που αποφασιζουν για το δικο μας καλο χωρίς ομως την συγκαταθεση μας.....ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!!!!!!!!!,Ειρήνη

Κι η συγκέντρωση πράγματι έγινε… Κι ήταν σα να το περιμέναμε από καιρό… Κι ήμαστε πολλοί..


 Και κουβεντιάσαμε. Και γνωριστήκαμε μεταξύ μας. Και είπαμε τι θέλουμε . Κι είπαμε τι δε θέλουμε. Κι ο χρόνος δεν μας έφτασε . Κι είπαμε να βρεθούμε κι αύριο και μεθαύριο και κάθε μέρα..
Και τί δεν είπαμε... Μαζευτήκαμε και κουβεντιάσαμε και βγάλαμε έναν μπούσουλα  να μας ενώνει και να μας κάνει να συννενοούμαστε:

Ψήφισμα ανοιχτής συνέλευσης των Αγανακτισμένων στα Χανιά (Πλατεία Αγοράς)
Τόσο καιρό αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς. Όχι πια!
Παίρνουμε τις ζωές στα χέρια μας!

Συγκεντρωνόμαστε καθημερινά στις 6:00 στην Πλατεία Αγοράς, συμμετέχουμε και συναποφασίζουμε στην ανοιχτή συνέλευση, η οποία αρχίζει στις 8:00.

1. Δε θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουν αυτοί που μας οδήγησαν εδω:
    κυβερνήσεις, κόμματα, τράπεζες, τρόικα, μνημόνια και όλοι οσοι μας εκμεταλεύονται! Τους διατυμπανίζουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας!

2. Οι δημόσεις επιχειρήσεις και ο δημόσιος πλούτος είναι δικά μας:
    δε τα πουλάμε και δεν πουλιόμαστε!

3. Επιθυμούμε και αγωνιζόμαστε για να ηττηθεί η πολιτική, που οδηγεί στην φτώχεια και στην εξαθλίωση, καθώς και αυτοί που τη στηρίζουν.

4. Πραγματική και Άμεση Δημοκρατία και εναλλαγή σε όλες τις θέσεις!

5. Άρση της βουλευτικής ασυλίας!

6. Διεκδικούμε τη Δημόσια δωρεάν Υγεία, Περίθαλψη και Παιδεία.

7. Να μπορούμε να ζούμε όλοι με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.

8. Είμαστε ενάντια σε αυτούς που ξεκινούν πολέμους και διώχνουν τους ανθρώπους από τον τόπο τους. Δεν θέλουμε ο τόπος μας να είναι ορμητήριο φονιάδων.
    Αγωνιζόμαστε να κλείσουν όλες οι βάσεις!

9. Ντόπιοι και μετανάστες είμαστε μαζί σε αυτόν τον αγώνα.

10. Οι συγκεντρώσεις μας είναι ειρηνικές και αυτό διασφαλίζεται από τη συμμετοχή όλων μας!

11. Το κίνημά μας, δεν καθοδηγείται από κανέναν!  (κόμματα, οργανώσεις, ΜΜΕ, προσωπικότητες κλπ.)


                   ΟΛΟΙ ΕΞΩ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΩΡΑ! ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ!
                                      ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ!
                   ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!


 Κάθε βράδυ για τους επόμενους μήνες , μέχρι αρχές Οκτώβρη η πλατεία της Αγοράς έγινε τόπος συνάντησης  πολλών Χανιωτών . Συγκεντρωνόμασταν παίρναμε τα μικροφώνα και κάναμε συνελεύσεις. Ψάχναμε να βρούμε τρόπους να δυναμώσουμε την αντίστασή μας, να ενωθούμε, να συνννενοηθούμε. Ενημερωνόμασταν για τη λαίλαπα που μάστιζε τη Νότια Ευρώπη. Ξέραμε  ότι η κρίση δεν είναι Ελληνική, ξέραμε ότι τα χρέη δεν είναι των λαών. Αναζητούσαμε δικαιότερα πολιτικά συστήματα. Φαντασιωνόμασταν την πραγμάτωση της άμεσης δημοκρατίας.  Ελπίζαμε ότι με την ορμή μας, τη δύναμη και το δίκιο μας θα εμποδίζαμε τη ψήφιση του 2ου μνημονίου , θα αλλάζαμε το πολιτικό καθεστώς. Ενωνόμασταν με τα εργατικά σωματεία σε κοινές απεργιακές κινητοποιήσεις. Οργανώναμε δικές μας πορείες  δικές μας δράσεις. Ξεκινήσαμε το συσίτιο που εξελήχθηκε στην Κοινωνική Κουζίνα. Φτιάξαμε εφημερίδα. Οργανώσαμε προβολές ντοκιμαντέρ. Τραγουδήσαμε , χορέψαμε.

Στην Αθήνα κάναν τα ίδια και άλλα πολλά . Αλλά εκεί φάγαν χημικά.Πολλά χημικά. Φάγανε και ξύλο. Και τα μνημόνια πέρασαν. Και η φτώχια μεγάλωσε..Μαζί με την απελπισία. Κι η απελπισία είναι εχθρός της πάλης. Και ο φόβος φούντωσε.Κι η συνήθεια της μοναξιάς νίκησε... Κι οι πλατείες άρχισαν να αδειάζουν. Και τα πρόσωπα γίναν πιο θλιμμένα . Τα πλακάκια και τα παγκάκια κρύωσαν.
Οι πλατείες μένουν εκεί και περιμένουν. Οι πλατείες ξέρουν. Ξέρουν ότι ο σπόρος δόθηκε. Και κάπου -κάπως - κάποτε νομοτελειακά θα φυτρώσει.

1 σχόλιο:

  1. Έχομε υποχρέωση να βγούμε άλλη μια φορά στις Πλατείες, να προσπαθήσουμε άλλη μια φορά να κουβεντιάσουμε, διδαγμένοι κι από τα λάθη του παρελθόντος μας. Να κλείσομε τους δέκτες των τηλεοράσεών μας, να κόψουμε τους ηλεκτρονικούς λώρους των κοινωνικών δικτύων μας κι ύστερα, στην ησυχία, δεν μπορεί, αφού έχομε μάθει πια ν’ ακούμε τον ξεφτεντέρηδες, να διαβάζομε τους μανδραβιόληδες και τους μπαρουφάκηδες και να ανεχόμαστε τα υπόλοιπα σαπρόφυτα, μέσα στη σιωπηρή μας κατάθλιψη, όχι, δε μπορεί να είναι τόσο δύσκολο, θα μάθομε ν’ ακούμε και το διπλανό μας, σ' αυτό που έχει να μας πει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή