Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Θύμα ομοφοβίας και ο Τσαϊκόφσκι


Είναι κοινή πεποίθηση ότι ο Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι ήταν ομοφυλόφιλος. Αλλά πώς να διαχειριστείς την αλήθεια όταν πρέπει να γυρίσεις στη Ρωσία μια ταινία βασισμένη στη ζωή του; Μέσα σε όλη αυτήν την παγκόσμια κατακραυγή για τον τρόπο που οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν και νομοθετούν κατά των γκέι, φημολογείται πως οι παραγωγοί της ταινίας αυτολογοκρίθηκαν. Ο λόγος είναι προφανής: κανείς δεν θέλει στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία να ρίξει λάδι στη φωτιά. Οι παραγωγοί δεν ήθελαν να λάβουν μέρος σε όλη αυτήν την αντιπαράθεση και προτίμησαν να παρουσιάσουν μια ταινία χωρίς καθαρές δηλώσεις.
 Το φιλμ, που εν μέρει χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση (το κράτος θα καταβάλει τα 30 από τα 240 εκατομμύρια ρούβλια του κόστους), θα υποβαθμίσει τη σεξουαλικότητα του συνθέτη της «Λίμνης των Κύκνων» και του «Καρυοθραύστη» διότι, ως γνωστόν, η Ρωσία θέσπισε ήδη από τον Ιούνιο νόμο που απαγορεύει την «προπαγάνδα των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» μεταξύ των ανηλίκων. Ο ίδιος νόμος επίσης ξεκαθαρίζει πως όσα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρουσιάσουν εικόνες ή πληροφορίες που αφορούν «μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις» κινδυνεύουν με πρόστιμα που φτάνουν μέχρι 2.300 ευρώ. Αλλωστε, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Πολιτισμού Βλαντιμίρ Μεντίνσκι τον Μάρτιο, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Lenta.ru, «οι σεξουαλικές προτιμήσεις δεν πρέπει να εμφανίζονται και να συζητιούνται, ούτε στην τηλεόραση ούτε στο κοινοβούλιο ούτε σε συλλαλητήριο 500.000 ατόμων».
Εν μέσω, λοιπόν, της διάχυτης ομοφοβικής ατμόσφαιρας στη χώρα ο σεναριογράφος Γιούρι Αραμπόφ αρνήθηκε να παραδεχτεί ότι ο Τσαϊκόφσκι ήταν γκέι και προτίμησε να παρουσιάσει το πορτρέτο ενός ανθρώπου «που δεν είχε οικογένεια, που είχε στιγματιστεί από την κοινή πεποίθηση ότι αγαπούσε τους άνδρες και υπέφερε βαθιά από αυτές τις φήμες».

Ωστόσο, εκείνοι που αντιστέκονται -έστω και λίγο- σε αυτήν την ομοφοβική λαίλαπα έχουν ήδη έτοιμες τις απαντήσεις τους. Για παράδειγμα ο Κιρίλ Σερεμπρενίκοφ, κινηματογραφιστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Γκόγκολ της Μόσχας, είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο και ο ίδιος να ετοιμάσει μια κινηματογραφική βιογραφία του Τσαϊκόφσκι, αλλά «οπισθοχώρησε» καθώς ήταν βέβαιος ότι θα αντιμετώπιζε προβλήματα με το κράτος από τον τρόπο που θα χειριζόταν τη σεξουαλική ταυτότητα του συνθέτη. Η Λαρίσα Μαλιούκοβα από την άλλη, δημοσιογράφος που διατηρεί δημοφιλή κινηματογραφική στήλη στην ανεξάρτητη εφημερίδα «Novaya Gazeta» δήλωσε πως το σενάριο που εκείνη είδε πέρυσι έδειχνε με λεπτομέρειες πόσο ο Τσαϊκόφσκι υπέφερε από τον έρωτά του για έναν νεαρό άνδρα.
Επειτα από πέντε τουλάχιστον προσαρμογές στο σενάριο δεν υπάρχει πια καμία νύξη περί ομοφυλοφιλίας. Αλλά αυτά αφορούν τους ερευνητές. Οι Ρώσοι σινεφίλ ας περιοριστούν σε αυτά που θα τους σερβίρουν…


Μ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου