Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

Νέλλη Ψαρρού: «Ο πόλεμος για το νερό έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα πολύ πριν τα μνημόνια»


Συνέντευξη στην Ντίνα Δασκαλοπούλου | 

Οι «ΣΤΑΓΩΝΕΣ» είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον άγνωστο πόλεμο για το νερό που, όπως και σε σχεδόν όλο τον πλανήτη, μαίνεται και στην Ελλάδα

Στηριγμένη αποκλειστικά στην οικονομική υποστήριξη των πολιτών, η δημιουργική ομάδα ταξιδεύει από τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη και καταγράφει στιγμές από αυτόν τον αγώνα. Η δημοσιογράφος Νέλλη Ψαρρού μας μιλάει για το υπό εξέλιξη πρότζεκτ και η συζήτηση δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από μια δήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά όταν η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι προ των πυλών : ο πολίτης «όχι μόνο δεν θα ωφεληθεί αλλά θα ζημιωθεί κιόλας» από την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Αυτό δεν ακούγεται από κάποιον ακτιβιστή, αλλά από τον πρόεδρο της «Ακτωρ», υποψήφιου αγοραστή της ΕΥΑΘ σε κοινοπραξία με τη γαλλική SUEZ, Δημήτρη Κούτρα!

• Πώς ερμηνεύετε αυτή τη δήλωση;

«Ενα κράτος που βρίσκεται στη διαδικασία εκφασισμού, όπως η Ελλάδα, χαρακτηρίζεται από ακραίο κυνισμό και αδιαφορία για την εικόνα ή κατακραυγή των αντιπάλων του/πολιτών. Απεναντίας, αρέσκεται να τονίζει την απόλυτη κυριαρχία του, κυριαρχία έναντι όλων, έναντι και των ίδιων του των νόμων. Ο πρόεδρος της “Ακτωρ”, της εταιρείας που βρίσκεται μέσα σε κάθε μεγάλο ή μικρό έργο στην Ελλάδα και ωφελείται τα μέγιστα από τις κρατικές “διευκολύνσεις”, γνωρίζει τη δύναμή του και θέλει να την επιδείξει στους πάντες: είμαστε κυρίαρχοι και δεν μπορείτε να μας κάνετε τίποτα. Λέει επίσης το πολύ σημαντικό: και να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ δεν μας νοιάζει, γιατί εμείς παίρνουμε όλες τις εργολαβίες της και τώρα. Η προκλητικά αλαζονική δήλωσή του δείχνει απροκάλυπτα πλέον ποιος ακριβώς κυβερνά. Ομως το τρωτό σημείο των ισχυρών βρίσκεται ακριβώς εκεί που η υπεροπτική τους στάση δημοσιοποιείται χωρίς σύνεση».

Ταξιδέψατε σε Θεσσαλονίκη, Αποπηγάδι Χανίων, ανατολική Χαλκιδική, Ασωπό και Βόλο. Ισχυρίζεστε ότι ο πόλεμος του νερού έχει ήδη ξεκινήσει. Πού στηρίζετε την άποψή σας;

«Αν ο πόλεμος έχει όπλα, χημικά, φυλακίσεις, αντίσταση, νίκες και ήττες, τότε ο πόλεμος για το νερό έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα πολύ πριν τα μνημόνια. Μας διηγήθηκαν ιστορίες 50άρηδες, μας έδειξαν στοιχεία για τον πόλεμο που ζήσανε για να σώσουν τις πηγές τους 25 χρόνια πριν! Εκείνες οι μάχες -και άλλες νέες διεξάγονται σήμερα- επανέρχονται τώρα παρέα με το νέο τους όπλο, τον φασισμό. Δεν είναι άσχετο το ένα με το άλλο, σας διαβεβαιώνω».

Στο Παρίσι, στην Ιταλία, οι μάχες που έδωσαν οι πολίτες για το νερό έχουν κερδηθεί. Στην Ελλάδα το κίνημα υπεράσπισης αυτού του δημόσιου αγαθού έχει τους όρους για να είναι νικηφόρο;

«Υπάρχουν πολλά κινήματα, είναι όμως κατακερματισμένα. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, η τοπικότητα είναι ισχυρό ατού, όμως η αλληλεγγύη είναι ακόμη ένα ακόμη που δεν πρέπει να παραγνωρίζεται. Προσπαθούμε με τη δουλειά μας να δείξουμε ακριβώς αυτό: ο αγώνας που διεξάγεται σήμερα στις Σκουριές, στην ΕΥΑΘ, στον Ασωπό, στον Βόλο και στο άγνωστό μας Αποπηγάδι είναι κοινός με τους αγώνες που δίνονται σε πολλά άλλα μέρη στην Ελλάδα. Μόλις αυτό γίνει συνείδηση, θα έχει γίνει ένα πολύ καλό βήμα προς τη νίκη του αγώνα και προς τη διασύνδεση των κινημάτων -που δεν πρέπει όμως να χάσουν την αυτοτέλειά τους. Η νίκη των κινημάτων είναι πάντα η μεγαλύτερη πιθανότητα, φτάνει να αποφύγουν τις παγίδες. Στο ντοκιμαντέρ μας θα αποκαλύψουμε τους τρόπους που νίκησαν 20 χρόνια πριν οι παλαιότεροι».

Επιλέξατε για την παραγωγή σας τη μέθοδο του crowd funding. Σας στηρίζει ο κόσμος; Είναι η χρηματοδότηση του κοινού επαρκής ώστε, όχι μόνο να βγαίνουν οι έρευνες, αλλά και να επιβιώνουν οι δημοσιογράφοι;

«Η ανταπόκριση είναι πολύ μικρή μέχρι στιγμής, αν κι αυτό ήταν αναμενόμενο, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης. Γι’ αυτό όμως είπαμε, λίγα από πολλούς. Τέτοια εγχειρήματα δεν μπορεί να διαρκέσουν για πολύ αν οι συντελεστές δεν μπορούν να επιβιώσουν. Προς το παρόν πειραματιζόμαστε. Πάντως, επειδή μιλάμε για πόλεμο, στον πόλεμο δεν προβλέπεται να βγάζεις λεφτά, κι αυτό είναι συνείδησή μας. Εχουμε αρνηθεί χρήματα από κομματικά ιδρύματα, έχουμε αφήσει δουλειές που μας πλήρωναν, οπότε πραγματικά στηριζόμαστε στην υποστήριξη του κόσμου».

Μια τέτοια αλλαγή στη χρηματοδότηση (αντί των διαφημίσεων ή των επενδυτών) μπορεί να αποκαταστήσει την πληγωμένη αξιοπιστία της δημοσιογραφίας;

 «Ναι, αυτά τα εγχειρήματα μπορούν να αποκαταστήσουν την πληγωμένη αξιοπιστία της δημοσιογραφίας. Αυτό φυσικά εξαρτάται πάντα από τη δεοντολογία του ίδιου του δημοσιογράφου, καθώς ελλοχεύει και ο εξής κίνδυνος: να προβάλλεται μια προσπάθεια ως συνεργατική και “από τα κάτω”, επειδή αυτό προστάζουν οι καιροί, χωρίς πραγματικά να είναι».

Ολοι οι συντελεστές της ομάδας είναι σαραντάρηδες, η κατεξοχήν χτυπημένη από την κρίση γενιά. Πιστεύετε ότι η γενιά σας έχει αρθρώσει τον δικό της λόγο; Τη βλέπετε ενεργή στα κινήματα και τους αγώνες; Μετά από όλο αυτό το οδοιπορικό και τους εκατοντάδες ανθρώπους που συναντήσατε, είστε αισιόδοξη;

«Σαραντάρηδες, ε; Δεν το είχα σκεφτεί, συνέβη από μόνο του, από τις κοινές μας παρέες και επαφές. Η γενιά μας δεν είναι η κατεξοχήν χτυπημένη -τα πραγματικά χτυπήματα δεν έχουν έρθει ακόμη. Εχω μελετήσει την παγκοσμιοποίηση, έχω εκδώσει κι ένα βιβλίο. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι απλώς ένα deja vu. Η γενιά μας έχει ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές: αν εμείς δεν αμυνθούμε, δεν θα ζήσουν ούτε τις λίγες χαρές που ζήσαμε εμείς, δεν θα ξέρουν τι σημαίνει παρθένο δάσος, καθαρή παραλία, σωστή δημοσιογραφία, δημοκρατία… Αλλωστε, η δική μας η γενιά είναι η μόνη, ίσως, που έχει την τεχνική και επιστημονική κατάρτιση για να αμυνθεί απέναντι στη λεηλασία. Γνωρίζουμε καλά και τους αντίπαλους και τα όπλα τους. Ωρα είναι να τα στρέψουμε πάνω τους. Αυτό δεν είναι αισιόδοξο;»

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ “Σταγώνες”, δεν διαθέτουμε πόρους στην παρούσα οικονομική συγκυρία, αλλά και δεν επιθυμούμε να δεσμευτούμε από έναν χρηματοδότη, για προφανείς λόγους. Ως εκ τούτου, απευθυνόμαστε σε σας, στον κόσμο που ενδιαφέρεται για την ανάδειξη αυτού του θέματος, προκειμένου να μας ενισχύσετε. Η στήριξή σας είναι αναγκαία για την πραγματοποίηση αυτού του ντοκιμαντέρ. Απευθυνόμαστε σε όλους, άτομα, συλλογικότητες και κοινωνικές ομάδες, για να ζητήσουμε την οικονομική σας στήριξη καθώς πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να καλύψουμε τα έξοδά μας (κόστη μετακίνησης, εξοπλισμού και εργασίας) από πολλές πηγές και όχι από μία. Αυτή η επιλογή επιβάλλεται από την οικονομική συγκυρία (σε κανέναν δεν περισσεύουν), από την πολιτική συγκυρία (όσοι τους “περισσεύουν” δεν ενδιαφέρονται για μια τέτοια έρευνα ή δεν τους επιτρέπεται να ενδιαφερθούν προκειμένου να συνεχίσουν να τους “περισσεύουν”), αλλά και από την ίδια την έρευνα: η ανεξαρτησία που επιδιώκουμε ως προς την προσέγγιση και τον χειρισμό του θέματός μας μάς επιβάλλει να μην υπάρχει καθοριστική οικονομική δέσμευση προς ένα άτομο ή ομάδα. Θεωρούμε πως όσοι συνεισφέρουν θα το πράξουν με όρους εμπιστοσύνης προς τους συντελεστές και τη δουλειά τους και δεν θα επιδιώξουν να επέμβουν σε αυτήν. Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε εξαρχής να ξεκαθαρίσουμε ότι η έρευνά μας θα είναι ανεξάρτητη και δεν θα δεχτούμε παρεμβάσεις. Εμείς δεσμευόμαστε αφενός να θέσουμε υψηλό στόχο για την ερευνητική και την καλλιτεχνική αξία του ντοκιμαντέρ, αφετέρου να φέρουμε ένα άρτιο επαγγελματικό αποτέλεσμα.
Η φιλοσοφία της χρηματοδότησης συνοψίζεται στο λίγα από πολλούς, και όχι πολλά από λίγους. Το παραμικρό ποσό είναι πολύτιμο και προσθέτει ένα λιθαράκι στις ανάγκες μας. Απόφασή μας είναι να μην απευθυνθούμε ή δεχτούμε χρήματα από κόμματα, κομματικά ιδρύματα, κρατικούς οργανισμούς ή θεσμικούς φορείς, με μόνη εξαίρεση τους συλλόγους εργαζομένων των δημόσιων εταιρειών ύδρευσης, οι οποίοι θεωρούμε ότι οφείλουν να εμπλακούν, αν θελήσουν. Η συνεισφορά σας μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά (μέσα από το Paypal), είτε με κατάθεση στην τράπεζα – σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για τα περαιτέρω.
Ιδιαίτερα χρήσιμος και ασφαλής τρόπος συγκέντρωσης χρημάτων για την ενίσχυσή μας είναι τόσο οι εκδηλώσεις πριν όσο και οι προβολές αφού πραγματοποιηθεί από ομάδες που το επιθυμούν.

ΣΤΗΡΙΞΗ, ΔΙΑΔΟΣΗ, ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Φυσικά, εκτός από την οικονομική σας συνεισφορά, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μας βοηθήσετε. Στείλτε μας πληροφορίες, διαδώστε το υλικό μας, οργανώστε προβολές, ενημερώστε τους γύρω σας, πείτε σε φίλους και ομάδες που γνωρίζετε στο εξωτερικό για την έρευνά μας, λειτουργήστε ως ένας κρίκος πληροφόρησης μαζί με μας προκειμένου να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας για τους κινδύνους που απειλούν το νερό.

Όταν ολοκληρωθεί το ντοκιμαντέρ θα είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Θερμά σας προτρέπουμε να το δείτε με φίλους σας, να οργανώσετε προβολές, να το προωθήσετε με κάθε τρόπο. Φυσικά, προϋπόθεση γι αυτή την ελεύθερη διαθεσιμότητα είναι ο μη εμπορευματικός χαρακτήρας των εκδηλώσεων και η έλλειψη εισιτηρίου – μπορεί μόνο να υπάρχει ελεύθερη συνεισφορά για τη στήριξη του ντοκιμαντέρ. Ενημερώστε μας αν θέλετε γι’ αυτές τις ενέργειες ώστε να τις προωθούμε κι εμείς.


Στηρίξτε  ενισχύστε – διαδώστε

Λίγα από πολλούς,
και όχι πολλά από λίγους.

Τράπεζα Πειραιώς

αρ. λογαριασμού:

6832 123 205 445

ΙΒΑΝ GR47017 1832 00068321 2320 5445

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου