Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

Δέκα μήνες για τον Γέροντα Παστίτσιο

Το τριμελές πρωτοδικείο Αθηνών καταδίκασε σήμερα τον Γέροντα Παστίτσιο ή κατά κόσμον Φίλιππο Λοΐζο σε δέκα μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, για εξύβριση θρησκεύματος κατ’ εξακολούθηση.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στο tvxs.gr θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη για εξύβριση των θείων του είχε ασκηθεί ύστερα από ερώτηση στην Βουλή του πλέον προφυλακισμένου για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, χρυσαυγίτη βουλευτή, Χρήστου Παππά. 
Η σύλληψή του είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στο διαδίκτυο όσο και από τα κόμματα της Αριστεράς. 


«Το σκεπτικό μου είχε κοινωνικοπολιτικές βάσεις. Κυρίως, δηλαδή, γιατί ο καλόγερος αυτός - ο Γέρων Παΐσιος - έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς σαν εργαλείο χειραγώγησης και φανατισμού του κόσμου. Αυτές οι πρακτικές σε περιόδους κρίσης φουντώνουν. Έτσι χρησιμοποιούν τους προφήτες για να μιλήσουν για πολέμους, για το ξανθό γένος και για όλα τα συναφή. Είναι άλλωστε παραδειγματικό χαρακτηριστικό του βυζαντινισμού της χώρας μας. Η ελληνική κοινωνία, αντί να διεκδικήσει τα δικαιώματά της με λογικό και νηφάλιο τρόπο, το ρίχνει στον σκοταδισμό ή στον μεσσιανισμό», είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο tvxs.gr μετά την σύλληψή του στις 24 Σεπτεμβρίου, σχολιάζοντας το σκεπτικό υπό το οποίο έπλασε την φιγούρα του Γέροντα Παστίτσιου. 


Στην ίδια συνέντευξη, ερωτώμενος εάν θεωρεί πως είναι θύμα ενός "δυτικού τζιχάντ", είχε σχολιάσει ότι «στην Ευρώπη αυτό πιστεύουν. Για αυτό με στήριξε πολύ και η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο διεθνής Τύπος. Όλοι ρωτούσαν τι φιλοξενούμε στους κόλπους μας; Το Ιράν των Βαλκανίων;» 

Σε σχόλιό της στο tvxs.gr η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη απόφαση πλήττει στην καρδιά της την ελευθερία της έκφρασης. Υπογραμμίζοντας ότι ο Φ. Λοΐζος δεν προσέβαλε τα θεία αλλά έκανε σάτυρα, η βουλευτής σχολίασε ότι πρόκειται περί «κραυγαλέου νομικού αναγχρονισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου