Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Στράφι και ο καρκίνος μας;

Διότι έτσι πάει: Τζάμπα θ’ αρρωστήσουμε και τζάμπα θα πεθάνουμε... Όλα έτσι δείχνουν…  Χαλκιδική Μαγευτική... Χαλκιδική Χρυσοφορούσα και ΧρυσοΦέρουσα...

Γράφει: Λουίζα Αλούπη 

Και ΧρυσοΣυμΦέρουσα... Μα όχι για τους Κατοίκους της... 

Ούτε για την Ευρύτερη Περιοχή.. Και όχι: Ούτε και για την Ελλάδα Ολόκληρη...

Άχ Χαλκιδική μου με τα Χρυσάφια σου!! Ποιον θα Χρυσώσεις άραγε πάλι;

Πάμε λοιπόν:
Δύο Εταιρείες, κάμποσα στρέμματα Χρυσοφόρα, μπόλικοι ανήσυχοι τοπικοί φορείς, σύσσωμος ο επιστημονικός κόσμος, πλήθη Κατοίκων με πλακάτ φωνές και διαμαρτυρίες που φτάνουν ως το κέντρο της Αθήνας...
...ένας Κώδιξ,  Μεταλλευτικός παρακαλώ, που στοιχειώνει κάθε δίκαιη διεκδίκηση κερδοφορίας της Περιοχής, και την παραχωρεί αβασάνιστα σε Ξένους, δένουν το παζλ ενός άλλου γιγαντιαίου «ξεπουλήματος». 
Το ρεπορτάζ παραθέτει τα στοιχεία του, κι ο καθένας μας, ας βγάλει τα συμπεράσματά του:
Οι δύο Εταιρείες ο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» και η «ELDORADO», ανέλαβαν την Τιτάνεια Επένδυση της Εξόρυξης του χρυσού στις διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής, όπου εντοπίστηκαν οι εν’ λόγω Φλέβες. Η Συμφωνία μιλά για εξόρυξη με τη «μέθοδο του Κυανίου» και βάζει σε δεινούς μπελάδες και ξενύχτια τοπικούς και πανελλήνιους οικολογικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και μεμονωμένους επιστήμονες (*όρα στο τέλος ποιοι και τι), οι οποίοι κατόπιν ενδελεχών ερευνών καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Θάνατος. 
Και για το περιβάλλον, και για τα ύδατα και για τον αέρα...
...και για ό,τι αναπνέει εκεί γύρω.. Των Ανθρώπων συμπεριλαμβανομένων.. 
Και λες, φτάνει η Φωνή μου ως το Σύνταγμα; Φτάνει ως τη Βουλή;
Και σου λένε: Φτάνει, ναι, σ’ ακούσαμε, αλλά... δεν είπαμε; Επενδύσεις θέλουμε. Ανάπτυξη. Θέσεις Εργασίας. Ένα πιάτο φαΐ. Τα παιδιά μας  βρε! Το μέλλον μας!
Μάλιστα. Τουμπεκί εσύ. Λες, ας φάμε σήμερα κι έχει ο Θεός: Η Πείνα είναι ΤΩΡΑ. Ο Καρκίνος είναι ΑΥΡΙΟ, και ΑΝ.. Άρα;
Άρα πάμε να δούμε τι θα βγάλουμε απ’ όλο αυτό: Το Κέρδος μας: Τι θα μπει στα Ταμεία της Πατρίδας.. Για μια Πατρίδα Ζούμε.. Να τη Σώσουμε ρε αδερφέ δεν είπαμε;.. Κι αν πρέπει, ας πάει και το παλιάμπελο..
Κι εδώ έρχεται ο Κώδιξ.. Ο ..Μεταλλευτικός που λέγαμε: Ο απαρχαιωμένος. Ο 210 του 1973, που τροποποιήθηκε μερικώς το 1997 και  παρεισφρύει ανάμεσα στις γραμμές της συμφωνίας, σαδιστικά αμείλικτος, αδιαπραγμάτευτος και κατακεραυνωτικός:
Σε περιοχές εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου, η μοναδική δραστηριότητα που επιτρέπεται θα είναι η εξορυκτική. Απαγορεύεται ρητώς, οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα που εμποδίζει τη μεταλλουργία, τις μεταλλευτικές εργασίες κλπ.  
Στην περίπτωση του Περάματος της Χαλκιδικής, π.χ.,  αναφερόμαστε σε 15.000 στρέμματα, στα οποία θα επιτρέπονται οι δραστηριότητες μόνο των χρυσοθήρων και κανενός άλλου κατοίκου, φυσικού προσώπου ή φορέα.
Το δε άρθρο 176 του μεταλλευτικού αυτού κώδικα, δίνει και τη χαριστική βολή:
Απαγορεύει τη χρηματοδότηση του Δήμου ή της Κοινότητας, ή τοπικών φορέων από τα έσοδα της μεταλλευτικής δραστηριότητας, έστω και με ένα ευρώ. 
Άρα ο Κάτοικος και οι τοπικές του Κοινωνίες εκεί πάνω, που θα επιβαρυνθεί κιόλας και με όλη αυτήν τη Μόλυνση δεν θα ’χουν κανένα άμεσο οικονομικό όφελος.
Η δε Χώρα, η οποία θα γδαρθεί θα σκαφτεί θα ξεκοιλιαστεί και θα καταστρέψει υπέργειους και υπόγειους ορίζοντες για να βγάλει απ’ τα έγκατά της το μετάλλευμα (χρυσό εν’ προκειμένω),

ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟ, ΜΟΝΟΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΟΣ.

Την ώρα λοιπόν που εξορύσσεται ο χρυσός μας ο Χρυσός, έτσι αγουροξυπνημένος, αναμαλλιασμένος, ανακατεμένος με πέτρες χώματα, αναμπούρμπουλος κι αλαφιασμένος, η τιμή του ανά ουγγιά, είναι μόλις 130 δολάρια.. Ψυχία δηλαδή.
Η μορφή του αυτή, μόλις μπαίνει το τρυπάνι και τον βρίσκει στον ύπνο και τον κοψοχολιάζει, είναι η λεγόμενη μορφή “dore”, ή αλλιώς, ημιεπεξεργασμένη, και τιμάται τόσο χαμηλά..
Ο Χρυσός, καλώς ή κακώς, παίρνει αξία στα επόμενα στάδια επεξεργασίας του, αποδίδοντας κέρδος στο Κράτος ή στα Κράτη που θα λάβει χώρα αυτή η περαιτέρω επεξεργασία.. Και φτάνει πλέον να τιμάται (με σημερινές τιμές) 1350 δολάρια η ουγγιά. Τα Κράτη αυτά που θα εισάγουν λοιπόν τον δικό μας Χρυσό για να τον επεξεργάζονται θα φορολογούν κάθε τέτοια δραστηριότητα επάνω του, επί του 1350, που είναι και η πραγματική του αξία..
Η μικρή πλην Τιμία Ελλαδίτσα όμως, θα φορολογεί μόνο επί της τιμής του ημιπαρασκευασμένου χρυσού: Μόνο επί του 130 δηλαδή.. Αδικία;

Ακόμα πιο λιανά: 
Oι Εταιρείες Εξόρυξης  (ο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» και η «ELDORADO»), θα  πληρώνουν στο Ελληνικό Κράτος το ΦΠΑ μονάχα για την εξόρυξη του ορυκτού μεταλλεύματος, ποσό δηλαδή απειροελάχιστο σε σχέση με τους φόρους που θα πληρώνουν στα άλλα Κράτη στα εδάφη των οποίων θα διεξάγουν την τελική επεξεργασία αλλά και την εν’ τέλει πώληση του καθαρού πλέον χρυσού ..
Τι ρωτήσατε; Σε ποιες χώρες θα πηγαίνει για επεξεργασία το δικό μας το ελληνικό χρυσαφάκι, και θα τις ..Χρυσώνει; 
Καναδάς, Τουρκία, Ρουμανία, Ισπανία, Φινλανδία.. είναι μερικές, όπου οι δύο εταιρείες θα εξάγουν τον ορυκτό μας χρυσό, όπου θα το επεξεργάζονται σε δικές τους ή συνεργαζομένων εταιρειών εγκαταστάσεις καθαρισμού και παραλαβής του καθαρού χρυσού...
...και όπου θα πληρώνουν και τους σοβαρούς φόρους. Εκεί. Όχι εδώ. Εδώ είπαμε: ψυχία..
Άσε που οι δυο τους, θα ρουφήξουν και μπόλικο απ’ το δικό μας (το Ελληνικό) Ε.Σ.Π.Α., αφού το δικαιούνται ως μεταποιητικές εταιρείες, για να ξεκινήσουν  την επένδυση.. Κι αν λάβουμε υπ’ όψη ότι η όλη επένδυση θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, αντιλαμβανόμαστε όλοι για τι ποσά του Ε.Σ.Π.Α. μιλάμε..

Κερασάκι:
Οι τοπικοί Φορείς και οι Δήμαρχοι της περιοχής, διεξήγαγαν ετούτη τη μεγάλη Έρευνα, της οποίας τα στοιχεία παραθέσαμε πιο πάνω. Την Εξέθεσαν στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ρωτώντας τον τι έχει να πει..
Απάντησε ότι δεν είχε καλοεξετάσει τους όρους της συμφωνίας  μεταξύ των δύο εταιρειών και του Ελληνικού Κράτους, ώστε να μπορεί να Αποφανθεί για το «Ασύμφορον» αυτής, διά το Ταλαίπωρον Τοιούτον Ελληνικόν Κράτος..
Άδικο έχω λοιπόν κι εγώ τώρα, αδέρφια ν’ αναρωτιέμαι:
«Τόσο τζάμπα κι ο Καρκίνος μας πια; Τόσο στράφι πια;»
* Περί της δραματικής λοιπόν Μόλυνσης που θα επιφέρει η Επένδυση, έβγαλαν κοινό συμπέρασμα οι φορείς:
Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΑΘ, Δημοτικά Συμβούλια όλων των ΔΗΜΩΝ της ΑΜΑΘ, Οικολογική Εταιρεία Έβρου,  Οικολογικές οργανώσεις του Νομού Ροδόπης,  ΤΕΕ Θράκης και  Οικονομικό Επιμελητήριο.Τεκμηριωμένο μετά από μελέτη επιστημονικά πόρισμα για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος έχει  διατυπώσει το παράρτημα του ΤΕΕ στη Θράκη, ενώ αντίστοιχες έρευνες, συμπεράσματα και τοποθετήσεις έγιναν από τους :

Αρίκας Κυριάκος, καθηγητής του Πολυτεχνείου του Αμβούργου

Τριανταφυλλίδης Γεώργιος, καθηγητής Μεταλλειολογίας στο ΑΠΘ

Ζιάγκας Χάρης, Δασολόγος, καθηγητής ΑΠΘ Πρόεδρος Ελ. Δασολογικής Εταιρίας

Παναγιωτόπουλος Κυριάκος, Γεωπόνος καθηγητής ΑΠΘ

 Μπένος Ντίνος, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής


Λυγερός Νίκος, σύμβουλος Στρατηγικής Πολιτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου