Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Το ποτάμι, η ελιά και... τα πρόβατα

Οι πολιτικοί και μιντιακοί υπηρέτες των τραπεζών, εφοπλιστών, μεγάλων πολυεθνικών και ντόπιων ομίλων προσπαθούν να διαφυλάξουν με νύχια και με δόντια τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΤΡΟΙΚΑ (ΕΕ, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και να οδηγήσουν τη χώρα σε καθεστώς απόλυτης εργασιακής ανασφάλειας. Το πεδίο δράσης ήταν έτοιμο αρκετά χρόνια πριν: η χώρα είχε βυθιστεί σε ένα φαύλο κύκλο δανεισμού -κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος (πρασινομπλε golden boys, διπλοσυντάξεις, εξοπλιστικά προγράμματα, υπερκοστολογήσεις δημόσιων έργων, κλπ) -φορολογικές ελαφρύνσεις σε βιομήχανους, εφοπλιστές, κλπ –φοροδιαφυγή –μίζες -διαφθορά -νέοι φόροι -νέα δάνεια. Ενώ όλα τα παραπάνω ήταν γνωστά εντός και εκτός Ελλάδας, οι πολίτες συνέχιζαν να ψηφίζουν τα δύο κόμματα εξουσίας (70-80% τα εκλογικά ποσοστά τους), καθιστώντας την Ελλάδα εύκολο στόχο για την περάτωση των σχεδίων τους.
Το πεδίο δράσης, λοιπόν, για την ολοκλήρωση του καπιταλισμού (σμίκρυνση του κράτους, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, απελευθέρωση της αγοράς, δηλ των μεγάλων πολυεθνικών) ήταν έτοιμο αρκετά χρόνια πριν. Στην αρχή προσπάθησαν με έναν μετριοπαθή δεξιό αρχηγό (Κ. Καραμανλή) να αρχίζουν να εφαρμόζουν τις πολιτικές τους, ωστόσο το μόνο που κατάφεραν είναι να αυξηθεί κι άλλο το δημόσιο χρέος καθιστώντας την Ελλάδα ακόμα πιο ευάλωτη. Επίσης, η εξέγερση των πιτσιρικάδων τον Δεκέμβριο του 2008 μετά το θάνατο του Γρηγορόπουλου έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα προς τα έξω ότι η επιβολή των μέτρων που θέλανε να περάσουνε δεν θα πέρναγε αμαχητί. Γι αυτό το λόγο τράβηξαν τον πρώτο άσσο από το μανίκι τους που ακούει στο όνομα Γιώργος Παπανδρέου (ΓΑΠ). Ο ΓΑΠ ήταν ο κατάλληλος για να οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ γιατί αφενός ήταν αναγνωρίσιμος λόγω οικογένειας και αφετέρου ήταν ένας σοσιαλιστής-συνδικαλιστής αγαπητός πρώτιστα στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Όταν “κάηκε” ο ΓΑΠ, το πολιτικό σύστημα έβγαλε από το μανίκι του ένα δεύτερο άσσο: τον Παπαδήμο, έναν τεχνοκράτη πολιτικά αμόλυντο, άριστο γνώστη της Οικονομίας, που θα οδηγούσε τη χώρα στην επίλυση του ελλείμματος, του χρέους, κλπ. Φυσικά για την έλευση του Παπαδήμου, βοήθησε στα μέγιστα ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ένας “γνήσιος” Έλληνας, ένας “πατριώτης”….
Μετά τις εκλογές του 2012 εμφανίζονται επιπλέον 2 άσσοι στο τραπέζι. Ο πρώτος άσσος είναι η επίσημη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Παρόλο που οι Σαμαράς-Βενιζέλος διατυμπάνιζαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συνεργαζόντουσαν, εντούτοις για το καλό της ..”αγοράς” αποφάσισαν να προχωρήσουν στον πολιτικό αυτό “εξτρεμισμό”. Εδώ έρχεται και πέφτει στο τραπέζι και ο δεύτερος άσσος που ακούει στο όνομα Φώτης Κουβέλης, ο οποίος μετατοπίζει τον Βενιζέλο στα δεξιά του Σαμαρά και με τη σειρά του κοντοστέκεται αριστερά του νέου πρωθυπουργού, σχηματίζοντας τη νέα εσωτερική ΤΡΟΙΚΑ της χώρας. Η λέξη ΤΡΟΙΚΑ είναι ρωσική λέξη και σημαίνει "η άμαξα που την σέρνουνε 3 άλογα". Στην περίπτωση της Ελλάδας για να καταφέρουνε να σύρουνε την άμαξα που κουβαλούσε πρωτόγνωρα μαζικά κινήματα κατά τη διάρκεια του 2011 επιστρατεύτηκαν πέραν των 6 αλόγων (εξωτερική και εσωτερική ΤΡΟΙΚΑ), λύκοι και σκυλιά που θα δρούσαν στις φτωχογειτονιές μαντρώνοντας τους Έλληνες πολίτες μακριά από τις προαποφασισμένες σαρωτικές αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα. Τα νέα αυτά χαρτιά που ρίχτηκαν στο τραπέζι ακούνε στα ονόματα ΜΑΤ, Χρυσαυγίτες-Νεοναζί, Βορίδης, Άδωνης, οι οποίοι είχαν ως βασική εντολή να προστατεύσουν τα 6 άλογα που έσερναν την άμαξα. Η τράπουλα, λοιπόν, είχε ξεδιπλωθεί και η νέα συμμαχία πέτυχε σαρωτική και εκκωφαντική νίκη υπέρ του κεφαλαίου και ενάντια στους εργαζόμενους. Τα κινήματα χτυπήθηκαν άγρια, αγωνιστές διώχτηκαν, η ψήφιση νόμων μέσω της Βουλής έγινε προαιρετική, και οι κατά παραγγελία νόμοι πράξη..
Φτάνοντας, λοιπόν, λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2014, το πολιτικό κατεστημένο έχοντας κάψει βασικά χαρτιά του (ΛΑΟΣ, ΓΑΠ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, τεχνοκράτες) άρχισε να πετάει τα υπόλοιπα χαρτιά του στο τραπέζι είτε αλλάζοντας κοστούμι στο ΠΑΣΟΚ και μετατρέποντάς το σε ΕΛΙΑ, είτε βγάζοντας νέες εφεδρείες αυτή τη φορά από το χώρο των μίντια. Έτσι, μια νύχτα που ο Θοδωράκης κοιτούσε το ταβάνι (από τη συνέντευξη σε Ευαγγελάτο) αποφάσισε να δημιουργήσει το ΠΟΤΑΜΙ ένα νέο κίνημα που θα συμπαρασύρει την “άμαξα” να φτάσει πιο γρήγορα στον προορισμό της. Ο Θοδωράκης σε συνέντευξή του έχει δηλώσει ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ με κάθε θυσία και ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη ΝΔ αρκεί οι άνθρωποι που θα συνεργάζεται να είναι άξιοι σαν κι αυτόν και να μην λένε ευχολόγια!! Το λυπηρό από όλη αυτήν τη μιντιοαποβλάκωση είναι ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που θα ακολουθήσουν γι άλλη μια φορά σαν τα πρόβατα τα νέα αυτά σχήματα που ξεφυτρώνουν σε κάθε κρίσιμη χρονική συγκυρία. Το ΠΟΤΑΜΙ και η ΕΛΙΑ δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για να αντλήσουν ψήφους από τη δεξαμενή του κεντροαριστερού χώρου και να μειώσουν την ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε βουλευτικές εκλογές. Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι βουλευτικές εκλογές είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα..
Οι βουλευτικές εκλογές δεν είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα, αλλά δεν εγγυώνται σε κανένα βαθμό τη μεταβίβαση σε μια σοσιαλιστική κοινωνία. Χωρίς κινήματα, καμία αριστερή κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τους οικονομικούς δολοφόνους, κεφαλαιοκράτες και τα σκυλιά/υπηρέτες τους (E.E., κεφαλαιοκράτες, δημοσιογράφοι, αστυνομία, κλπ). Η μόνη διέξοδος είναι να ανατραπεί η “άμαξα” και να ανασυγκροτηθούν κινήματα μαζικά ενωτικά που θα επιβάλλουν τα προστάγματα τους, για να μην ζήσουμε σαν δούλοι, αλλά σαν πραγματικά ελεύθεροι άνθρωποι!!!


mploko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου