Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ: Αφήστε ήσυχα τα Θοδωρού, να σώσουμε τις ακτές μας

Σήμερα Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014, στις 8 το βράδυ, στα γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων, στο εμπορικό κέντρο «Ερμής» (Μπουνιαλή 13-19) στα Χανιά.

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων ενώνει τη φωνή της με τους «Φίλους του Βυθού» και τις άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον της νησίδας Θοδωρού στα Χανιά, μετά την παρουσίαση των σχεδίων του Δήμου Χανίων για πρόσβαση τουριστών στην προστατευόμενη αυτή περιοχή που αποτελεί καταφύγιο για τον απειλούμενο με εξαφάνιση αίγαγρου
Υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή της νησίδας Θοδωρού είναι προστατευόμενη από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 των τελευταίων ευρωπαϊκών οικοτόπων. Κανονικά θα έπρεπε να διαθέτει Φορέα Διαχείρισης, αντίστοιχο με αυτόν του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, με τη συμμετοχή σε αυτόν υπηρεσιών όπως το Δασαρχείο, του Δήμου, οικολογικών οργανώσεων και επιστημονικών ιδρυμάτων όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Αντί αυτού, βλέπουμε το Δήμο Χανίων να ανακοινώνει έργα πάνω στο νησί (βάσει ποιας διαχειριστικής μελέτης άραγε και με ποιους περιβαλλοντικούς όρους;), επιχειρώντας να δεσμεύσει με τον τρόπο αυτό και την επόμενη διοίκηση του Δήμου, που θα αναλάβει το Σεπτέμβρη.

Η λογική της «αξιοποίησης» και της «ανάπτυξης» που προβάλλεται από την παρούσα διοίκηση του Δήμου έχει ταυτιστεί –τουλάχιστον εν Ελλάδι- με το ξεπούλημα και την παράδοση άνευ όρων σε ασύδοτα επιχειρηματικά συμφέροντα που αφήνουν ερείπια και καταστροφή πίσω τους. Μια ματιά να ρίξει κανείς στην απέναντι ακτή της Αγίας Μαρίνας και του βόρειου άξονα γενικότερα, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς την καταστροφή της φύσης και της ακτής, την υποχώρηση από τις ακτές αυτές της προστατευόμενης από τη νομοθεσία θαλάσσιας χελώνας Carettacaretta (που οι φωλιές της πλέον έχουν μειωθεί στο 1/3 σε σχέση με λίγα χρόνια πριν), την εξαφάνιση της άμμου και τη διάβρωση της ακτής, τις ομπρέλλες και τις ξαπλώστρες παντού και την αυθαιρεσία να οργιάζει με την απουσία και του παραμικρού ελέγχου από το Δήμο.

Τώρα, τα ασύδοτα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, επιδιώκουν να βάλουν πόδι και στη νησίδα Θοδωρού, ξεφορτώνοντας καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες στο νησί και δημιουργώντας έτσι ανεξέλεγκτες καταστάσεις (σκουπίδια, εξημέρωση των αγριμιών, κίνδυνος για τα αγρίμια, απουσία παραμικρού ελέγχου της κατάστασης).

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, που επιχειρείται να γενικευτεί σε όλες τις ακτές με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, το οποίο προβλέπει ξεπούλημα των ακτών, μπάζωμα της θάλασσας, ομπρέλες και ξαπλώστρες παντού, θα πρέπει να υπάρξει ένα κίνημα υπεράσπισης της φύσης, των ακτών, του δημόσιου και φυσικού πλούτου, του δημόσιου και ελεύθερου χαρακτήρα των ακτών και της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις ακτές, η οποία κινδυνεύει με το νέο νομοσχέδιο.

Για το λόγο αυτό, η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα συντονισμού για να υπερασπίσουμε τις ακτές μας από την επίθεση που δέχονται από το νομοσχέδιο και ασύδοτα επιχειρηματικά συμφέροντα, σήμερα Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014, στις 8 το βράδυ, στα γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων, στο εμπορικό κέντρο «Ερμής» (Μπουνιαλή 13-19) στα Χανιά.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου