Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Αλληλεγγύη στους τέσσερις διωκόμενους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Στις 17 Οκτωβρίου 2014 δικάζονται τέσσερα μέλη του συλλόγου φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας για πρόκληση σωματικής βλάβης και εξύβρισης του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιωακείμ Γρυσπολάκη. Συγκεκριμένα, στο ανυπόστατο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι οι φοιτητές εκ προθέσεως παρακίνησαν άγνωστο να ενδυθεί κουκούλα για να προβεί σε εξύβριση και χειροδικία εναντίον του κατηγόρου.

Η δίωξη αυτή δεν είναι τυχαία, δεν είναι ούτε η πρώτη και δεν θα είναι η τελευταία. Ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης, ως γνήσιος υπηρέτης του κεφαλαίου, έχει προβεί και στο παρελθόν σε σωρεία διώξεων φοιτητών και πανεπιστημιακών, με σκοπό την φίμωση όσων αρθρώνουν προοδευτικό λόγο, μέσω της ποινικοποίησης της ίδιας της ελεύθερης σκέψης. Ενδεικτικά παραδείγματα του βίου του είναι: η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας περί παράνομης διαδικασίας όσο αφοράτις πρυτανικές εκλογές βίας και νοθείας(28.8.2008) που διενήργησε η παράταξη που ήταν τότε υπό τον κ. Ι. Γρυσπολάκη στο Πολυτεχνείο Κρήτης· η εντολή του ιδίου για αστυνομική επέμβαση στο κτίριο Παπαδοπέτρου του συλλόγου φοιτητών· διώξεις άλλων μελών του συλλόγου φοιτητών και η πειθαρχική δίωξη του ακαδημαικού δασκάλου Δημήτρη Πατέλη (η δεύτερη -μετά την περίφημη «δίκη των τόνων» (http://filologos-hermes.blogspot.gr/2011/11/blog-post_20.html ) - υπόθεση παραπομπής πανεπιστημιακού ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για ιδεολογικοπολιτικούς λόγους.

Η περίπτωση του Ιωακείμ Γρυσπολάκη δεν είναι η μοναδική. Πάμπολλες είναι οι περιπτώσεις ανάλογου ήθους και τακτικής που αποσκοπούν στην πλήρη υπαγωγή του πανεπιστημίου και της επιστήμης στις ανάγκες της αγοράς, του κεφαλαίου και όχι στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Σκοπός αυτών είναι η συμμόρφωση των αντιφρονούντων, ο εκφοβισμός, η δημιουργία κομφορμιστών και αγοραίων επιστημόνων και κατ’ επέκταση η αναίρεση της πραγματικής αποστολής της επιστήμης χρησιμοποιώντας ως μέσα την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, την αγοραία έρευνα και την απαξίωση των πτυχίων. Η επίθεση αυτή η οποία κλιμακώνεται, εντάσσεται στη συνολικότερη κρισιακή συγκυρία που βιώνει μια σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων και η δική μας.

Η ίδια παράταξη, της αγοραίας αυταρχικής μετάλλαξης του Πανεπιστημίου, υπό νέα πλέον διεύθυνση, κατέχει και σήμερα τα όργανα διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης (Πρυτανεία και “Συμβούλιο Ιδρύματος”), και συνεχίζει ακάθεκτη το έργο του.

Τέτοιου είδους εκφοβισμοί και τρομοκρατικές πρακτικές το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας ατσαλώνουν. Δε φοβόμαστε. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Ούτε ένα βήμα πίσω στη μάχη για το Δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Θα νικήσουμε.

Καλούμε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές και να συσπειρωθούν στον αγώνα για ένα μέτωπο ελεύθερης παιδείας, επιστήμης και εργασίας.

Αλληλεγγύη στους τέσσερις διωκόμενους φοιτητές.

Όμιλος επαναστατικής θεωρίας Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου