Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Mos Maiorum: Το αμφιλεγόμενο πανευρωπαϊκό «κυνήγι» μεταναστών

Από τις 13 έως και τις 26 Οκτωβρίου, περίπου 20.000 αστυνομικοί σε ολόκληρη την Ευρώπη καλούνται να εντοπίσουν και να ανακρίνουν όσο το δυνατόν περισσότερους μετανάστες επιχειρήσουν να διασχίσουν τα σύνορα, με διακηρυγμένο στόχο την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης


Για 14 ημέρες θα ενισχυθούν σημαντικά οι  έλεγχοι σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, λιμάνια, σύνορα και άλλα στρατηγικά σημεία (τρένα, λεωφορεία, μετρό, τραμ), ενώ ενδέχεται να πραγματοποιηθούν και κατ’ οίκον έρευνες.

Δέκα μόλις ημέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ιταλία, αποφασίζεται η διενέργεια μιας πανευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση, με την ευφάνταστη κωδική ονομασία Mos Maiorum, που στην κυριολεξία σημαίνει «έθιμο των προγόνων» - ενώ επί της ουσίας o όρος αναφέρεται στους άγραφους νόμους και τις κοινωνικές νόρμες της Αρχαίας Ρώμης.

Η επιχείρηση, που διενεργείται υπό την αιγίδα της ιταλικής προεδρίας, με τη συμβολή της Frontex, μεταφράζεται σε κράτηση όσο το δυνατόν περισσότερων μεταναστών, εντοπισμό, δίωξη και εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων διακίνησης, ανάλυση και έρευνα των οδών και των δικτύων που χρησιμοποιούνται από τους μετανάστες (τόσο στα εξωτερικά σύνορα όσο και εντός της Ζώνης Σένγκεν) και εν τέλει, ενίσχυση της μάχης κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Πρόκειται, μάλιστα, για τη συνέχεια παρόμοιων επιχειρήσεων, πάντα υπό την αιγίδα της προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ (και πάντα με λατινικές ή αρχαιοελληνικές ονομασίες), όπως Αεροδρόμος (Ελλάδα), Αφροδίτη (Κύπρος), Perkunas (Λιθουανία) κ.α.

Σύμφωνα με το βρετανικό οργανισμό Statewatchhttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif , η Mos Maiorum είναι η δεύτερη επιχείρηση ευρείας κλίμακας μέσα ένα χρόνο: Η πρώτη με την κωδική ονομασία «Αρχιμήδης» είχε οργανωθεί από τις υπηρεσίες Europol, Frontex, Eurojust και Interpol, σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές 34 χωρών, και είχε οδηγήσει στον «έλεγχο» περίπου 10.000 παράτυπων μεταναστών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε ποτέ επίσημη πληροφόρηση για την τύχη των χιλιάδων μεταναστών που «ελέγχθησαν».
Η επιχείρηση Mos Maiorum παρέμεινε μυστική μέχρι την πρόσφατη διαρροή εμπιστευτικού εγγράφου του Συμβουλίου της ΕΕhttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif , με αποστολέα την ιταλική προεδρία και αποκλειστικούς παραλήπτες τους αντιπροσώπους όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και της Ζώνης Σένγκεν. Σημειώνεται πως στις 8 Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο της ΕΕ είχε δώσει στη δημοσιότητα το ίδιο έγγραφο, σε μεγάλο βαθμό λογοκριμένοhttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif .

Μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο ποιες χώρες τελικά απάντησαν θετικά στο αίτημα της ιταλικής προεδρίας, αν και, όπως σημειώνεται, συνήθως όλες οι χώρες αποδέχονται τέτοιου είδους προσκλήσεις.«Ας είμαστε ξεκάθαροι, οι πρόσφυγες είναι ένας ακόμη στόχος της επιχείρησης»
                                                                  
Η παραπάνω φράση αποδίδεται στον Karl Kopp, διευθυντή του τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής οργάνωσης ProAsyl.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Yermi Brennerhttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif , για λογαριασμό του Al Jazeera, ο Kopp εξηγεί πως οι πρόσφυγες στρέφονται συχνά σε κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών, καθώς τα νόμιμα μονοπάτια προς την ευρωπαϊκή Ζώνη Σένγκεν είναι τουλάχιστον δυσπρόσιτα.

Τόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, άλλωστε, όσο και η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και η Human Right Watch, έχουν επισημάνει πολλάκις στους ευρωπαίους υπουργούς πως πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα ανακούφισης των προσφύγων, την ώρα - που για πρώτη φορά μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο - ο αριθμός των εκτοπισμένων παγκοσμίως ξεπερνά τα 51 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον Kopp, μια αστυνομική επιχείρηση, όπως η Mos Maiorum, είναι μέρος της ευρύτερης αποτρεπτικής πολιτικής της ΕΕ εις βάρος των προσφύγων και συνιστά έναν ακόμη κακό οιωνό σε μια συνθήκη που απαιτεί αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, πως όσο οι δίοδοι παραμένουν κλειστοί, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς τους λαθρεμπόρους, οι οποίοι με τη σειρά τους  αναζητούν νέους δρόμους, οι οποίοι είναι πιο επικίνδυνοι και πιο ακριβοί για τους μετανάστες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά η ίδια η χώρα μας: Έπειτα από την κατασκευή του φράκτη του Έβρου και τη συνεπέστερη φύλαξη των χερσαίων συνόρων, που συνοδεύτηκε από αλλαγή της κρατικής πολιτικής στην αντιμετώπιση των μεταναστών (παρατεταμένη κράτηση σε κλειστά κέντρα), οι μετανάστες δεν σταμάτησαν να προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα, αλλά αντίθετα στράφηκαν μαζικά προς τις θαλάσσιες διαδρομές.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει, μάλιστα, και η ίδια η ΕΕ, όπως φαίνεται και στην συμπερασματική έκθεσηhttp://www.thepressproject.gr/build12/elink.gif που ακολούθησε την επιχείρηση Perkunas(30/9/2013 - 13/10/2013).

Στην ίδια έκθεση αποδεικνύεται περίτρανα και η αυξημένη παρουσία προσφύγων μεταξύ των προσαχθέντων, αν όχι συλληφθέντων, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επιχείρησης: Από τα συνολικά 10.459 άτομα που ελέγχθησαν, το 36% ήταν Σύροι, το 12,88% υπήκοοι Ερυθραίας και το 5,64% Αφγανοί. Στην έκθεση δεν χρησιμοποιείται ούτε μία φορά ο όρος «πρόσφυγας».

 
Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες οφείλουν να λογοδοτήσουν
Ένα ακόμη μείζον ζήτημα που προκύπτει είναι η έλλειψη διαφάνειας που χαρακτηρίζει όλες τις επιχειρήσεις τέτοιου τύπου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Tony Bunyan, διευθυντής της Statewatch,  όταν η ΕΕ διεξάγει μαζικές επιχειρήσεις «σκούπας», οι υπηρεσίες και τα κράτη - μέλη οφείλουν να λογοδοτούν στα εθνικά κοινοβούλια και τους πολίτες τους, τόσο πριν, όσο και μετά την υλοποίηση των σχεδίων τους. Στην περίπτωσης της MosMaiorum, αντίθετα, το Συμβούλιο της ΕΕ επιδίωξε να κρατήσει μυστική την επιχείρηση, δίνοντας στη δημοσιότητα ένα σε μεγάλο βαθμό λογοκριμένο έγγραφο.

Και ενώ στο έγγραφο αυτό, διευκρινίζεται πως τον Δεκέμβρη του 2014 θα δημοσιευτεί η συμπερασματική έκθεση της επιχείρησης, στις προηγούμενες εκθέσεις δεν έχει υπάρξει καμία συγκεκριμένη αναφορά στο τι απέγιναν οι μετανάστες που «ελέγχθησαν», σε τι ποσοστό αυτοί συνελήφθησαν ή ακόμη και εξαναγκάστηκαν σε επαναπροώθηση, αλλά και καμία αναφορά στο αν πράγματι σημειώθηκαν συλλήψεις ή/και διώξεις διακινητών.


Σημ.:  Mέρα με τη μέρα πληθαίνουν στο διαδίκτυο οι προειδοποιητικές ανακοινώσεις από φορείς αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, που τους καλούν να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.


+++ travel warning  +++ Reisewarnung +++ Avertissement de voyage +++  SEYAHAT UYARISI +++ Alerta para los migrantes +++ Utazási +++ DIGNIIN +++poliţia va efectua controale mari în Europa +++Uwaga – Ostrzeżenie dla podróżnych +++ Lưu ý ­ cảnh báo đối với du khách +++ figyelmeztetés +++ Kujdes Qarkullimi/Udhëtimi +++ Предупреждение за пътуващите +++ Внимание +++  تحذير سفر +++ عملیات گسترده
! travel warning !!

An EU-wide police operation with the name „mos maiorum“ is taking place
from 13th to 26th of October. During two weeks 18.000 police forces will
chase people without papers. They want to find out about our migration
routes and arrest as many of us as possible.
Please warn all people without papers! Encreased controls are expected
in trains, train stations, on airports, on highways and on
inner-european borders.
Against fortress Europe!
No one is illegal!
______________________________________
Attention – Avertissement de voyage !!
Du 13 au 26 Octobre se effectuera une opération policière sous le nom
/”mos maiorum”/ dans tous les pays de l’Europe. Pendant ces deux
semaines environ 18.000 policiers iront, en coopération avec FRONTEX, à
la chasse des gens sans papiers. Ils veulent découvrir nos routes
migratoires et arrêter le maximum de gens possible.
S’il vous plaît, prévenez toute personne sans papiers. Aux gares, aux
aéroports, sur les autoroutes et aux frontières intra-européennes il
faut s’attendre à des contrôles beaucoup plus fréquents.
Contre la forteresse Europe!
Aucune personne n’est illégale!
______________________________________
تنبيه
٣١ سيتم تنفيذ عملية أمنية شديدة تحمل إسم ” / ٣١ و لغاية ٦٢ / اعتباراً من ٣١ MOS MAIORUM ” في كافة
أنحاء أوروبا
خلال هذين الأسبوعين ٣٠١١١ رجل أمن و حرس حدود سيكونوا على أهبة الإستعداد لإلقاء القبض على أي شخص لا
يحمل أوراق رسمية . الهدف معرفة الطرق المستخدمة في عمليات التنقل إلى و داخل أوروبا وإلقاء القبض على أكبر عدد
ممكن من الأشخاص ، خصوصاً في القطارات و محطات القطار العامة ، المطارات و الطرق السريعة و حدود أوروبا
الداخلية التي ستشهد تدقيقاً أشد
معاً ضد السياج الأمني في أوروبا
لا أحد غير شرعي
يرجى التنبيه و النشر
______________________________________
عملیات گسترده پلیس با نام “موس مایوروم” از ۱۳ تا ۲۶ اکتبر در راه استدر طول این دو هفته ۱۸۰۰۰ نیروی پلیس درتعقیب پناهجویان بدون مدرک شناسایی خواهند بود آنها قصد پیدا کردن مسیرهای در تردد ما پناهجویان و دستگیری گسترده ما را دارند
لطفا به تمام پناهجویان و افراد بدون مدرک شناسایی هشدار دهیدکنترل فزاینده در قطارها، ایستگاه های قطار، فرودگاه ها، بزرگراه ها و در داخل حوزه اتحادیه اروپا انتظار میرود
!علیه دژ اروپا
!
هیچکس غیر قانونی نیست
______________________________________
De pe 13 octombrie până pe 26 octombrie poliţia va efectua controale
mari în Europa. Scopul acestor intervenţii este de a depista persoane
care locuiesc ilegal in Europa, fără a deţine actele necesare.
Atenţie mare pe tren, în staţii, aeroporturi, autostrăzi şi la frontiere
în această perioadă. Nu uita să răspândeşti această informaţie la toţi
cunoscuţii tăi!
______________________________________
!!Utazási figyelmeztetés !!
Október 13. és 26.-a között egy európai uniós-szintű rendőri akcióra
kerül sor, melynek a neve “Mos maiorum”. A két hét alatt 18 000 rendőr
fog olyan embereket üldözőbe venni, akik nem rendelkeznek papírokkal.
Fel akarják tárni a migrációs útvonalainkat és le akarnak tartóztatni
minél több embert közülünk.
Kérjük, hogy figyelmeztessék a papírokkal nem rendelkező embereket!
Fokozott ellenőrzések várhatóak a vonatokon ,a vasútállomásokon, a
repülőtereken, az autópályákon és a belső európai határokon.
Le az Európai Erőddel!
Egyik ember sem illegális!
______________________________________
!Kujdes Qarkullimi/Udhëtimi !
Një operacion policor mbar Europian I quajtur “ mos maiorum” do të
kryehet prej datave 13 deri në 26 tetor. Përgjatë këtyre dy javëve rreth
18.000 forca policore do te jenë në ndjekje të personave pa dokumenta ne
BE. Ata duan te mësojnë rrugët tona të lëvizjes migrimit dhe të
arrestojnë sa më shumë prej nesh.
!Ju lutem lajmëroni të gjithë ata pa dokumenta! Kontrolle të
vazhdueshme priten të kryhen në trena, stacione trenash, aeroporte, në
autostrada dhe në kufijtë e brendshëm te Bashkimit Europian.
Kundër kështjellës Europe!
Askush nuk Eshte Ilegal!
______________________________________
!!DİKKAT – SEYAHAT UYARISI!!
13 -26 Ekim tarihleri arasında, tüm Avrupa Birliği’nde, polis tarafından
“mos maiorum” adlı bir operasyon gerçekleştirilecektir. Bu iki hafta
boyunca 18 bin polis, FRONTEX ile yakın işbirliği içinde oturum izni
olmayan yabancıları avlamakla görevlendirilmiştir.  Amaçları, göç
yollarımızı ortaya çıkarıp aramızdan olabildiğince fazla kişiyi
tutuklamaktır.
Lütfen evrakları olmayan herkesi uyarın! Özellikle trenlerde,
istasyonlarda, havalimanlarında, otobanlarda ve Avrupa içindeki gümrük
kapılarında yoğun kontroller beklenmektedir.
AVRUPA KALESİ’NE KARŞI ELELE!
HİÇ BİR İNSAN KANUN DIŞI DEĞİLDİR!
______________________________________
!! Achtung – Reisewarnung !!
Vom 13.10.-26.10. findet in der gesamten EU eine Polizeioperation unter dem Namen “mos maiorum” statt. In diesen zwei Wochen werden etwa 18.000 Polizisten in enger Zusammenarbeit mit FRONTEX auf Jagd nach Menschen ohne Aufenthaltsstatus gehen. Sie wollen unsere Migrationswege herausfinden und möglichst viele von uns festnehmen.
Warnt bitte alle Menschen ohne Papiere! Vor allem in Zügen, auf
Bahnhöfen, an Flughäfen, auf Autobahnen und an innereuropäischen Grenzen sind vermehrt Kontrollen zu erwarten.
Gegen die Festung Europa!
Kein Mensch ist illegal!
______________________________________
Внимание!!!
Предупреждение путешественникам!!!
С 13.10.2014 по 26.10.2014 на всей территории ЕС пройдёт полицейская операция под названием «Mos maiorum“( Порядокоснова благополучия). В течении двух недель, 18 тысяч полицейских в тесном сотрудничестве с ФРОНТЕКС будут задерживать людей без документов, чтобы определить нелегальные пути миграции в Европу. Особый контроль ожидается на вокзалах, в поездах, в аэропортах, на автомагистралях и в приграничных областях.
Дорогие путешественники, будте готовы к проверке документов.
Мы против стены в Европу!
Никто не является незаконным!
______________________________________
Внимание! Предупреждение за пътуващите!
От 13.10 до 26.10. в границите на ЕС ще се проведе полицейска акция под името “mos maiorum”. В продължение на 2 седмици около 18 000 полицаи, които работят в тясна връзка с ФРОНТЕКС, ще задържат хора, които не пребивават легално в ЕС.
Моля, предупредете всички хора без документи! Проверки се очакват найвече във влаковете, по гарите, летищата, магистралите и вътрешните европейски граници!
Ние сме срещу обсаждането на Европа!
Никой не е незаконен!
______________________________________
¡Alerta para los migrantes!
Una amplia operación policial europeo con el nombre de “mos maiorum”
tendrá lugar del 13 al 26 de octubre.
Durante dos semanas 18.000 policias se encargarán de perseguir
personas sin documentos migratorios.
Esta operación tiene como objeto de conocer nuestras rutas migratorias y
arrestar el mayor número de nosotros posibles.
̣¡Favor de avisar a todas las personas sin papeles!
Se espera un incremento de control en trenes, estaciones de tren,
aeropuertos, carreteras y en las fronteras dentro de Europa.
¡Contra la fortaleza europea!
¡Nadie es ilegal!
______________________________________
DIGNIIN.
Hawlgal boolis oo aad uxoog badan oo lamagac baxay “mos maiorum”
ayaa wuxuu ka bilaabmayaa wadanka jarmalka gudihiisa tariikhdu markay
tahay 13 ilaa 26 octobar mudada labada usbuuc ah ee uu socdo hawl
galkani waxa ka qayb qaadanaya 18000 oo askari iyada oo laraadinayo
dadka sifaha bilaa sharciga ah wadanka jooga hadaba dadka bilaa sharciga
ah fadlan uga dig in ay ka foojignaadan meelaha tareenada train
stationada iyo meelaha dadku ay isugu yimadan sida oo kale xuduuduhuna
mudadan labada todobaad ah ad ayay udhib badan yihiin mahadsanidiin
______________________________________
Uwaga na kontrole! Straż Graniczna oraz Policja poszukują obcokrajowców nieposiadających dokumentów! W dniach 16 – 23.10.2014 należy się spodziewać wzmożonych kontroli na dworcach, lotniskach oraz autostradach.
!! Uwaga – Ostrzeżenie dla podróżnych !!
W dniach od 13-26.10.2014 r. na terenie całej UE przeprowadzona zostanie operacja policyjna pod nazwą /”mos maiorum”/. W tych dwóch tygodniach około 18000 funcjonariuszy policji polować będzie, w ścisłej współpracy z agenturą FRONTEX-u, na osoby nieposiadające uregulowanego statusu pobytowego. Ich zadaniem jest wybadać nasze szlaki migracyjne i zatrzymać możliwie jak najwięcej osób.
Ostrzeżcie, proszę, wszystkie osoby nieposiadające dokumentów! Zwróćcie szczególną uwagę w pociągach, na lotniskach, autostradach i w pobliżu wewnątrz-unijnych granic, gdzie należy się spodziewać wzmożonych kontroli
Przeciwko fortecy Europa!
Żaden człowiek nie jest nielegalny!
______________________________________
Lưu ý về kiểm tra!
Bộ đội biên phòng và cảnh sát đang tìm kiếm người nước ngoài không có giấy tờ! Ngày 16 ­ 2014/10/23 chúng ta nên mong đợi kiểm tra chặt chẽ hơn tại các nhà ga, sân bay và đường cao tốc.
!! Lưu ý ­ cảnh báo đối với du khách !!
Từ 13 đến 26.10.2014 trên toàn bộ lãnh thổ EU, cảnh sát sẽ tiến hành chiến dịch mang tên „mos maiorum”(Pháp luật tập quán). Trong hai tuần đó, khoảng 1800 cảnh sát sẽ phối hợp chặt chẽ với cơ quan FRONTEX để săn lùng những người không có quy định cư trú. Nhiệm vụ của họ là tìm kiếm các tuyến đường di cư và bắt giữ càng nhiều người càng tốt.
Xin các bạn cảnh báo tất cả mọi người không có giấy tờ ! Đặc biệt chú ý đến các đoàn xe lửa, sân bay, đường cao tốc và những vùng gần biên giới nội địa EU, nơi mà kiểm soát sẽ tăng lên.
Chống pháo đài châu Âu!
 Không có con người nào là bất hợp pháp!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου