Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Συνελήφθη στο Ηράκλειο πολιτική πρόσφυγας από το Κουρδιστάν

Συνελήφθη το Σάββατο στο Ηράκλειο η λαϊκή αγωνίστρια Κοζάν Νιχαγιέτ (Ρόζντα), κατόπιν ενεργοποίησης διεθνούς εντάλματος και αύριο Δευτέρα, αναμένεται να οδηγηθεί στην εισσαγγελία με το ερώτημα της έκδοσης στην Τουρκία.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Ηρακλειωτών: Αλληλεγγύη στην Κούρδο αγωνίστρια πολιτική πρόσφυγα Κοζάν Νιχαγιέτ, που κινδυνεύει να εκδοθεί στην Τουρκία

Με βαθιά ανησυχία παρακολουθούμε τον τελευταίο χρόνο τις ελληνικές αρχές και τις εντόπιες υπηρεσίες ασφαλείας να επιδίδονται σε ένα ανελέητο κυνήγι ανθρώπων που καταζητούνται για την κινηματική-πολιτική τους δράση στην γείτονα Τουρκία. Η τακτική αυτή αποτελεί αναμφίβολα σύμπτωμα της σύνολης υποβάθμισης της προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων στη χώρα μας από την κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Αντώνη Σαμαρά, υποβάθμισης που σε μεγάλο βαθμό επιχειρείται να δικαιολογηθεί μέσω της επίκλησης της οικονομικής κρίσης.

Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του Ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα τον Μάρτιο του 2013, οι ελληνικές αρχές που έως τότε ήταν γενικά διστακτικές στο να ενεργοποιούν διεθνή εντάλματα έκδοσης Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων που εγκαταβιούν στη χώρα, αλλάζουν άρδην στάση και έκτοτε οι συλλήψεις, κρατήσεις και εκδικάσεις διεθνών ενταλμάτων σύλληψης-έκδοσης Τούρκων και Κούρδων πολιτικών ακτιβιστών και συνδικαλιστών διαδέχονται η μία την άλλη. Έτσι, σήμερα, 08/02/2014 η λαϊκή αγωνίστρια Κοζάν Νιχαγιέτ (Ρόζντα) συνελήφθη στο σπίτι της στο Ηράκλειο κατόπιν ενεργοποίησης διεθνούς εντάλματος, οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Ασφάλειας και την Δευτέρα 10/02 πρόκειται να οδηγηθεί στην εισαγγελία με το ερώτημα της έκδοσης στην Τουρκία.

Η αγωνίστρια Κοζάν Νιχαγιέτ ουδέποτε διέπραξε κάποιας μορφής ποινικό αδίκημα ούτε στην Τουρκία, ούτε φυσικά στην Ελλάδα, διώκεται δε από τις τουρκικές αρχές για τα πολιτικά της φρονήματα και την πολιτική δράση που ανέπτυξε εκεί. Κατ’ ουδένα τρόπο δεν έχει βλάψει τη χώρα μας ούτε κανέναν Έλληνα πολίτη, τα 14 χρόνια κατά τα οποία ζει και εργάζεται εδώ, αντιθέτως δε, έχει δώσει το “παρών” της με συνέπεια στους αγώνες διεκδίκησης των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας.

Η έκδοσή της στην Τουρκία, απ’ όσα γνωρίζουμε βάσει των εκθέσεων διεθνών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ομάδων υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, ασφαλώς θα σημάνει την έκθεσή της σε διαρκή βασανισμό και στην απειλή της φυσικής εξόντωσης.

Ζητάμε από τις δικαστικές αρχές, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η έκδοση ατόμων που διώκονται στη χώρα καταγωγής τους για πολιτικούς λόγους ή που κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια ή κακομεταχείριση σε περίπτωση επιστροφής ή που κινδυνεύουν να καταδικαστούν κατόπιν άδικης δίκης συνιστά παραβίαση του ελληνικού Συντάγματος, αλλά και της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 (άρθρο 33) καθώς και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (άρθρα 3 και 6), να μην επιτρέψουν την άδικη έκδοση της Κοζάν Νιχαγιέτ στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου